ČETIRI MOĆNE BILJKE: Imaju upečatljiv pozitivan efekat u prevenciji ozbiljnih bolesti

Inflamacija se smatra da je vjerovatno uzrok srčanih problema, moždanog udara, maligne neoplazme, Alzheimerove bolesti i artritisa.

  • Zdravlje

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 0

Ove biljke i začini imaju upečatljiv pozitivan efekat u prevenciji ozbiljnih bolesti.

Imaju antiinflamatorno, antikancerogeno, antimikrobno, antidijabetičko dejstvo. Zbog toga će biti korisno uključiti ih u svoju ishranu u malim količinama.

Neki začini djeluju slično kao moćni antibiotici, razređivači krvi, bore se protiv raka i protivupalnih procesa, regulišu insulin, djeluju antioksidativno. Ako redovno unosite bilje i začine u ishranu u malim dozama, to će pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Inflamacija se smatra da je vjerovatno uzrok srčanih problema, moždanog udara, maligne neoplazme, Alzheimerove bolesti i artritisa.

Aktivna jedinjenja u korijenu đumbira (gingeroli) ublažavaju bol kod laboratorijskih miševa i djeluju kao inhibitori ciklooksigenaze – slično antiartritičkim lijekovima. Osim toga, džingeroli, poput dobro poznatog aspirina, razređuju krv, što je neophodno kod srčanih oboljenja.

Biljka se od antike koristila protiv raznih infekcija. Ulje origana pokazalo je antibiotske efekte u liječenju stafilokoknih infekcija kod laboratorijskih miševa. Ulje također inhibira gljivične infekcije i parazite.

Mješavina ulja origana, piskavice, kima i sjemena bundeve pomaže u snižavanju krvnog pritiska i optimizuje nivo šećera u krvi kod dijabetičkih laboratorijskih pacova.

Dodavanje origana različitim obrocima može pružiti antiparazitske i antidijabetičke prednosti.

Kurkuma sadrži efekte koji se bore protiv raka

Kurkuma sadrži visok procenat snažnog antioksidansa kurkumina. Ovaj drugi uništava maligne ćelije u onkologiji prostate, debelog crijeva i pluća.

Naučnici špekulišu da kurkumin može blokirati aktivnost gena koji izazivaju rak.

Kurkumin također ima takav efekat: zbog slabljenja zapaljenskih procesa, ublažava oticanje zglobova i degradaciju mozga kod miševa, piše Hayat.

Uključivanje cimeta u ishranu pomaže da se fluktuacije šećera u krvi drže pod kontrolom. Cimet normalizuje nivo šećera u krvi povećavajući potrebnu osjetljivost na inzulin.

Začini kao što su karanfilić, kurkuma i lovorov list također pokazuju sličan efekat, ali manje izražen.

Ako brinete o svom zdravlju, možete obogatiti svoje obroke ovim začinima i biljem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...