DREVNA TAJNA S ISTOKA: Zaštitite organizam od pojave malignih bolesti uz ovaj čudesni napitak, recept je vrlo jednostavan (VIDEO)

Upravo je kurkuma jedan od najzdravijih začina na svijetu, stoga i ne čudi što je glavni sastojak ovog čarobnog mlijeka.

  • Zdravlje

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 0

Riječ je ajurvedskom mliječnom napitku s kurkumom, biberom i medom koji ima mnoge blagotvorne učinke za naše zdravlje.

Osim što čuva zdravlje, za zlatno mlijeko se vjeruje kako pomaže u liječenju mnogih bolesti. Glavni sastojci zlatnog mlijeka su kurkuma, mlijeko (domaće kravlje ili biljno, poput bademovog mlijeka) te biber i med. Ukoliko je mlijeko nemasno, dodaje se i kokosovo ulje, jer je masnoća jedan od bitnih sastojaka zlatnog mlijeka, a po želji se može zasladiti i agavinim sirupom ili se može dodati đumbir. Upravo je kurkuma jedan od najzdravijih začina na svijetu, stoga i ne čudi što je glavni sastojak ovog čarobnog mlijeka. Po kurkumi je napitak i dobio ime zbog specifične žute boje.

No, ono što zlatno mlijeko čini tako posebnim je kombinacija spomenutih sastojaka. Napitak od meda i mlijeka odavno je već poznat po svojoj ljekovitosti, a uz dodatak kurkume, njegove se koristi višestruko povećavaju. Zlatnom se mlijeku dodaje crni biber, koji uveliko povećava dobrobiti kurkumina. Ovaj je napitak najbolje piti uvečer, prije spavanja, jer smiruje te daje osjećaj spokoja i zadovoljstva. Naročito biste ovaj napitak trebali uvrstiti u svoju rutinu ako imate problema sa spavanjem, jer pomaže kod nesanice.

Neke od brojnih prednosti zlatnog mlijeka:

- ima protuupalno djelovanje

- potiče čišćenje organizma

- štiti od srčanih bolesti

- antioksidans, antiseptik, analgetik

- potiče probavu

- pomaže kod regulacije tjelesne težine

- potiče rad metabolizma

- pomaže kod raznih kožnih oboljenja

- snižava visok krvni pritisak

- antikancerogeno djelovanje

- snižava nivo holesterola.

Zlatno mlijeko – recept

SASTOJCI

1 čaša mlijeka (kravlje ili bademovo)
1/3 kašikice kurkume
1 kašikica meda
malo crnog bibera
po želji možete dodati i kokosov maslac ili ghee

PRIPREMA

Zagrijte mlijeko te dodajte začine i ghee ili kokosov maslac (po želji). Miješajte dok ne zakuha. Nakon što se mlijeko malo ohladi, dodajte med i dobro promiješajte. Popijte dok je još toplo.

Ovaj je napitak najbolje piti uvečer, prije spavanja. Zlatno mlijeko opušta, smiruje um te pomaže kod nesanice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...