DALEKO OD DOBROG: Njemački ministar dao izjavu uoči posjete Sarajevu

"Trenutna situacija u Bosni i Hercegovini je frustrirajuća i predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u cijeloj Europi", kazao je njemački ministar za Europu Michael Roth pred odlazak u dvodnevnu posjetu BiH.

  • Politika

  • 30. Nov. 2021  30. Nov. 2021

  • 7

“Pozivi na otcjepljenje od države i potezi prema njenom slabljenju povlačenjem iz nacionalnih institucija su neodgovorni i neprihvatljivi. Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički čelnici trebali baviti, tj. provedbom zakašnjelih reformi koje su neophodne za veću konvergenciju s EU”, navodi se u izjavi.

Roth je naglasio kako je neophodan hitni napredak u ovoj oblasti, što je u interesu građana zemlje i njenog ekonomskog napretka.

“Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku, europsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava. Želio bih ohrabriti i potaknuti sve takve pojedince da ustraju u svojim nastojanjima”, dodao je.

Prema zvaničnom saopštenju njemačkog ministarstva, Roth će u Sarajevu boraviti od 30. novembra do 2. decembra, a planirani su sastanci sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, predstavnicima tročlanog Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i predstavnicima civilnog društva.

Razgovarat će se o trenutnoj političkoj situaciji i izgledima zemlje za pridruživanje EU.

Državni ministar Roth sastat će se i sa zastupnicima u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kako bi razgovarali o temama kao što su reforme potrebne za veću konvergenciju s EU i posljedice trenutnog političkog zastoja.

(N1) 

https://ba.n1info.com/vijesti/njemacki-ministar-uoci-posjete-sarajevu-situacija-u-bih-prijetnja-miru-u-europi/

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...