KARAMATIĆ SE JAVIO ZA RIJEČ: "Povijest je pokazala da Bosna i Hercegovina može funkcionirati jedino kao..." (VIDEO)

(...) tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna."

  • Mini market

  • 01. Dec. 2021  01. Dec. 2021

  • 15

"Apeliram na bošnjačke predstavnike ako žele sačuvati državu, da još postoji mogućnost dogovora. Hrvati i Srbi se ne žele pripojiti ni Srbiji ni Hrvatskoj, oni žele napraviti funkcionalnu državu, kazao je za BHRT Mario Karamatić, predsjednik HSS-a Bosne i Hercegovine.

Ovo trenutačno nije funkcionalna zemlja, naglasio je on.

"Onog trenutka, a on se približava, kada Hrvati i Srbi dignu ruke od Bosne i Hercegovine to je to. Mogu oni pričati koliko hoće o stoljetnoj Bosni, jer ona je nastala u jednom američkom gradiću koji se zove Dejton u ovakvom obliku", rekao je Karamatić.

Hrvati ne traže previše, samo da biraju svoje predstavnike i da su institucije sa Hrvatima, etničkim Hrvatima kako piše u zakonima i pravilnicima, rekao je Karamtić.

"Mi smo sada dovedeni pred zid. Povijest je pokazala da Bosna i Hercegovina može funkcionirati jedino kao tronožac, ako su sva tri naroda zadovoljna."

O razgovorima sa "strancima"

Tragično je da mora doći stranac da sjedne naše predstavnike za jedan stol i da počnu razgovarati, naglasio je Karamatić.

"Mi ako hoćemo funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu jedini način je da predstavnici naroda ovdje u BiH sjednu i da se dogovore."

Komentarisao je i učesnike ovih razgovora za koje je kazao da ustvari traže razloga da se nešto ne uradi.

"Vrlo jednostavno, srpski predstavnici tj. predstavnici iz Republike Srpske (i pozicija i opozicija) su vrlo jasno rekli da pristaju na sve što se dogovore Hrvati i Bošnjaci, jedino ne dolazi u obzir diranje načina biranja u RS."

Govorio je o "indirektni izborima" te je kazao da to stranke iz Republike Srpske neće prihvatiti.

"U Ustavu je jasno tko sjedi u Predsjedništvu i sada se ide na brisanje nacionalnog prefiksa, znači Hrvati na to neće pristati. Ja mislim da oni ovdje kupuju vrijeme, da su divni i krasni pred strancima. Ali mislim na kraju da neće proći ni ove tehničke izmjene koje pojedine stranke zagovaraju. Stranci koji su tu došli možda se nadaju da će postići nešto, i moj je stav, da oni ne znaju kako to funkcionira u Bosni i Hercegovini."

Sve je dobro dok su za stolom, dobra priča, obećavaju, i kako oni preko vrata ovi po svome, zaključio je Karamatić.

"Ovdje se jednostavno ništa ne može napraviti osim na dva načina, gruba upotreba sile, a drugo je da sjednu predstavnici tri naroda i dogoovre funkcionlanu državu. Ne može sada Međunarodna zajednica preuzeti sve u svoje ruke."

O predstojećim izborima...

Slagali se mi ili ne, izbori će biti održani, kazao je on.

"Što se tiče nekog mogućeg nametanja od strane gospodina Schmidta ne bih govorio o tome i ne mislim da će on bilo što nametnuti. Mislim da je on kada je tek došao u Bosnu i Hercegovinu bio je optimističan i sada je zabrinut, a na proljeće će biti "duboko zabrinut" i to će biti na toj razini."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...