UPOZORENJE BRITANSKIH NAUČNIKA: Omikron bi mogao pokrenuti val infekcija, veći od bilo kojeg do sad…

Iako još nije u potpunosti poznato kako omikron-varijanta djeluje na ljude, odnosno koliko se razlikuje od već poznatih varijanti, već i sama ideja o velikom broju novozaraženih, zabrinjava naučnike.

  • Zdravlje

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 0

Dok naučnici širom svijeta s posebnom pozornošću prate novu omikron-varijantu koronavirusa i njeno širenje, grupa britanskih naučnika koja savjetuje britansku vladu, upozoravaju kako bi nova varijanta koronavirusa mogla imati dalekosežne posljedice.

Nakon sastanka koji je održan krajem prošle sedmice, danas je objavljen zaključak u kojem se navodi kako bi omikron-varijanta u Velikoj britaniji mogla imati "veoma ozbiljne posljedice".

Ako se proširi Velikom Britanijom, verzija B.1.1.529 mogla bi pokrenuti novi val infekcija. Ne možemo isključiti da bi ovaj val mogao biti jednak ili čak veći od prethodnih valova, zapisali su stručnjaci.

Iako još nije u potpunosti poznato kako omikron-varijanta djeluje na ljude, odnosno koliko se razlikuje od već poznatih varijanti, već i sama ideja o velikom broju novozaraženih, zabrinjava naučnike. Oni upozoravaju da bi velik broj zaraženih, a onda i posljedično velik broj teških slučajeva bolesti, mogao preopteretiti kapacitete zdravstvenog sistema.

Zbog toga su pozvali na ranu i snažnu akciju kako bi se spriječilo širenje ove nove varijante.

U bilješci sa sastanka tako se navodi što bi britanska vlada morala napraviti kako bi ograničila potencijalno širenje nove varijante, upute za poticanje booster doza cjepiva, upute za korištenje antivirusnih lijekova, ali i pripreme koje potrebno provesti za modifikaciju postojećih vakcina i tretmana antitijelima.

Upozorili su da trenutno dostupni podaci o omikron-varijanti šalju "zabrinjavajuće signale" zbog kojih su morali reagirati.

Inače, zaključak ove grupe naučnika nije obavezujuć za britansku vladu, iako ga je ona primila na znanje. U međuvremenu je u Velikoj Britaniji otkriveno 20 potvrđenih slučajeva zaraze omikron-varijantom, a vlada je ponovno uvela nošenje zaštitnih maski, piše Sky News.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...