PREDSJEDNIK POKRETA "SNAGA DOMOVINE" AHMED HUSAGIĆ: “Austrija osuđuju djelovanje Dodika i otvoreno traže sankcije”

"I pored nejasnog stava Unije pojedine članice su zauzele oštari nedvosmislen stav. Pogledajte Njemačku i izjave njihovog ministra vanjskih poslova".

  • Politika

  • 04. Dec. 2021  04. Dec. 2021

  • 4

Ahmed Husagić, mladi političar koji se dokazao u Austriji, vratio se u Bosnu i Hercegovinu kako bi pomogao svojoj domovini u političkom uzdizanju. 

Formirao je organizaciju "Snaga domovine" i fokusiran je na buđenje brojne bh. dijaspore, kako bi i ona iskoristila svoja građanska prava u domovini. 

Posebno je angažiran na lobiranju među dijasporom, ali i prema međunarodnim, posebno evropskim zvaničnicima.

Kakav je odnos Austrije prema separatističkim tendencijama Milorada Dodika?

- Nisam primjetio neke reakcije. Austrija je već duže vremena zabavljena sopstvenim problemima. Pandemijom, korupcijskim aferama a evo jučer i danas su premijer i pola ministara dalo ostavke. Tako da mislim da za neko vrijeme, dok se sve ne stabilizira, nećemo imati neki konkretan stav austrijske vlade. Što se tiče kolega iz Socijaldemokratske partije, pogotovo poslanika i poslanica u Evropskom parlamentu, oni apsolutno osuđuju djelovanje Dodika i otvoreno traže sankcije. Među prvima koji je zahtjevao sankcije je i bio Andreas Schieder, šef delegacije SPÖ u Briselu. Njegov govor možete naći i na internetu.

Djeluje li vam da Evropska unija ima plan za Bosnu i Hercegovinu? Zašto je izostao jasan odgovor na politiku vladajuće stranke u RS-u?

- Po svemu što sam do sada vidio EU nema konkretan plan iz kojeg stoje sve članice. Izgleda da pojedini činovnici rade prema sopstvenom nahođenju što nikad nije dobro. Ipak se treba naglasiti da i pored nejasnog stava Unije pojedine članice su zauzele oštari nedvosmislen stav. Pogledajte Njemačku i izjave njihovog ministra vanjskih poslova.

Billboardi Pokreta 'Snaga domovine' zabranjeni su u RS. Ko stoji iza takvog poteza? Kakva se poruka šalje?

- Konkretno stoji firma koja izdaje bilborde ali ona u ovome svemu nije toliko bitna. Važnije je naglasiti zbog čega su oni donijeli takvu odluku. A donijeli su je zbog političke klime u RS. Zbog autaritarnog režima koji kontrolira sve sfere života i očigledno drži ljude u strahu. To sve govori o demokratiji, moralu i ideologiji onih koji vladaju trenutno u manjem bh entitetu..

Koje dodatne mjere/aktivnosti treba poduzeti da bi se bosanskohercegovačka dijaspora potakla na glasanje u narednim općim izborima? Koliki bi bio značaj povećanog izlaska dijaspore na izbore posebno u RS?

- Prije svega treba pokazati da su važni i da bez njihove pomoći teško može doći do promjene na bolje u Bosni i Hercegovini. Neophodno je stvoriti pozitivnu atmosferu i mislim da podrška neće izostati. Povećanjem izlaznosti građana i građanki koji žive izvan domovine bi dovelo do toga da destruktivne snage koje žele krah bosanske države izgube na snazi. Samo u slučaju jačanja političkog kapaciteta pro- bosanskohercegovačkih političkih snaga i slabljenja destruktivnih možemo očekivati vladu koja će moći iznijeti neophodne reforme.

politicki.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...