SALKIĆ I TAHIROVIĆ OTVORENO: "Hrvatsko pitanje u BiH nije ugroženo, ugrožena je pozicija Dragana Čovića za koju se on jedino i bori" (VIDEO)

Tahirović je kazao kako 90 posto građana Hrvatske smatra kako je u Srebrenici bio genocid i da je zbog reakcija građana Hrvatske Čović izašao sa blažim stavom o izglasavanju.

  • Politika

  • 04. Dec. 2021  04. Dec. 2021

  • 4

O stavovima i odlukama delegata HDZ-a u državnom Domu naroda koji su se usprotivili izmjenama zakona o zabrani negiranja genocida govorili su Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Salkić je rekao da nije iznenađen kada je u pitanju izglasavanje HDZ-a u Domu naroda vezano za Zakon o negiranju genocida.

"Prethodno stoljeće, od Cvetkovića i Mačeka imali smo zajedničko djelovanje protiv Bošnjaka. U ratu su to bili Milošević i Tuđman, kasnije Karadžić i Boban, a sada Dodik i Čović. Jasno je da oni rade protiv interesa ove zemlje. Vlada RS je u Vijeću ministara ovlastila ministre iz HDZ-a da zastupaju njihove interese. Sada oni očekuju od Dodika da u Predsjedništvu brani interese Hrvata",  kazao je Salkić.

Tahirović je istakao kako je odluka da HDZ glasa protiv Zakona o negiranju genocida bila očekivana.

"To što oni rade traje već duži period. Sistem HDZ i SNSD je jedan sistem, koji jako dobro funkcioniše. Zakon o negiranju genocida kojeg je donio Valentin Inzko će ostati na snazi i primjenjivat će se. Žalosno je da su Dodik i Čović posjetili stratišta iz Drugog svjetskog rata gdje su stradali Jevreji, a s druge strane pokušavaju osporiti Zakon koji zabranjuje negiranje između ostalog iste stvari. To je kontradiktorno. Ovo je jedan evropski zakon, koji sve negatore genocida podjednako tretira", naglasio je Tahirović.

2015. godine, Dragan Čović je posjetio Memorijalni centar Potočari, gdje se 11. jula poklonio žrtvama. Na pitanje šta se promijenilo kod Čovića 2015. godine i danas, Salkić je kazao kako je teško procijeniti kada je Čović govorio istinu.

"Oni su frustirani što se njihovi politički ciljevi ne mogu ostvariti i napravili su savez sa onima koji im ne mogu pomoći. Dodik nema nijedan mehanizam da pomogne Čoviću da dođe do svog zamišljenog cilja. Na taj način iritira i provocira one sa kojima bi trebao napraviti dogovor. Ovo je vrhunac njihove frustracije. Negiranjem genocida, Čović neće ostvariti svoje zamišljene ciljeve. Uvjeren sam da niko ko voli ovu zemlju, tačnije političke, probosanske  stranke neće popustiti ili izvršit neki ustupak HDZ-u. Čović mora prestati praviti savez sa neprijateljima ove zemlje", naglasio je Ramiz Salkić.

Tahirović je kazao kako 90 posto građana Hrvatske smatra kako je u Srebrenici bio genocid i da je zbog reakcija građana Hrvatske Čović izašao sa blažim stavom o izglasavanju.

"Par dana kasnije, Čović je izašao sa svojom izjavom da je doveden u takvu poziciju i izvinuo se, te obećao da se takvo nešto neće ponoviti. Najupečatlljivija izjava jeste izjava gospođe u Saboru koja je posložila sve ono što se desilo i da tu nema velikih i malih genocida kako to voli reći predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović. Sve što se dešavalo bio je pokušaj ponižavanja Bošnjaka. Mislim da uzalduno gube vrijeme, trebaju da rade svoj posao", mišljenja je Tahirović.

O IZJAVAMA ZORANA MILANOVIĆA

Kada su u pitanju istupi predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, Salkić je kazao kako presuđeni Udruženi zločinački poduhvat ‘Šestorke’ potvrđuje agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i da je to ono zbog čega je Milanović ljut.

"Presudom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, jasno je definisana uloga Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini, a to je da je učestvovala u sukobu. Samim time potvrđuje da je Hrvatska izvršila agresiju na našu zemlju. Veza Milanovića sa HDZ-om u Bosni i Hercegovini ima elemente političkog pritiska na Bošnjake. HDZ-u nije problem što mu SNSD bira većinu u NSRS. Hrvatski zvaničnik u Banjoj Luci voli često kazati: „Salkiću, ja bih rado puno toga rekao, al čim kažem nešto, zovu me iz Mostara i galame kako im remetim odnose sa SNSD-om“. Ovdje se ne radi o borbi za hrvatsko pitanje jer ono nije ugroženo, ovdje je samo ugrožena pozicija Dragana Čovića za koju se on jedino i bori", kazao je Salkić za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...