ROSAVIJACIJA TVRDI: Naš avion morao je skrenuti sa kursa zbog aviona NATO-a

Ruska uprava civilnog vazduhoplovstva Rosavijacija potvrdila je da je njeno osoblje za kontrolu letenja moralo skrenuti kurs letjelice kako bi sprečilo sudar sa avionom NATO-a u regionu Crnog mora.

  • Svijet

  • 05. Dec. 2021  05. Dec. 2021

  • 1

Navodi se da je izviđački avion NATO letio blizu civilne letelice aviokompanije "Aeroflot" sa više od 140 putnika u Moskvi i da je više puta ignorisao pokušaje kontrole vazdušnog saobraćaja da stupi u kontakt sa njim, preneo je Russia Today.

Putnički avion je bio primoran zbog sigurnog mimoilaženja da spusti visinu.

Rosavijacija navodi u saopćenju da je kontrola zračnog saobraćaja primijetila izviđački avion NATO "Bombarder CL-600 Artemis" kako se brzo spušta sa 11.000 metara na 9.200 metara dok je prelazio putanju civilnog leta u neposrednoj blizini leta "Aeroflota" pod oznakom SU501.

Кopnena kontrola je tada bila obavezna da interveniše, savjetujući letjelicu za Moskvu i još jedan civilni avion tipa "CL-650" sa Malte, koji je letio iz ruskog ljetovališta Soči za Skoplje u Sjevernoj Makedoniji, da promijene kurs.

"Кurs i visina civilnog aviona su brzo promijenjeni. Mjere koje su preduzeli ruski kontrolori letenja obezbjedile su sigurnost letova u oblasti iznad međunarodnih voda Crnog mora", dodaje Rosavijacija.

Ovaj incident je potvrdio ruski avioprevoznik "Aeroflot".

Aviokompanija je otkrila da je posada "airbusa" A330 za Moskvu mogla da vidi NATO avion i prije nego što im je rečeno da promjene kurs putem kontrole leta.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...