NOVI ZAKON JE SPREMAN: Njemačka planira uvesti obaveznu vakcinaciju za sve zaposlene u ovim oblastima…

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju formirati novu njemačku vladu u srijedu, namjeravaju parlamentu predstaviti novi zakon tokom sljedeće sedmice.

  • Svijet

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 0

Buduća njemačka vlada želi od 16. marta vakcine protiv koronavirusa učiniti obaveznima za sve zaposlene u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, te ostalim zdravstvenim ustanovama, stoji u nacrtu zakona u koji je Reuters u nedjelju imao uvid.

Njemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obaveznog vakcinisanja zbog straha od povećanog manjka medicinskog osoblja i njegovatelja. No podrška za taj potez je narasla nakon što se zemlja suočila s porastom slučajeva zaraze u četvrtom valu pandemije.

Socijaldemokrati, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koji se spremaju formirati novu njemačku vladu u srijedu, namjeravaju parlamentu predstaviti novi zakon tokom sljedeće sedmice.

U nacrtu stoji da će zaposleni u spomenutim područjima do 15. marta trebati dokazati da su vakcinisani protiv koronavirusa, da su se oporavili od COVID-a 19 ili predočiti potvrdu da se ne mogu vakcinisati.

Budući da Njemačka namjerava vakcinisati 30 miliona ljudi prije Božića, nacrt zakona bi također dopustio stomatolozima, veterinarima i apotekarima da privremeno provode vakcinisanje nakon što prođu za to predviđenu obuku.

Predloženi zakon bi do 15. februara produžio privremene mjere koje bi njemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strožije mjere ako bude potrebno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...