OGORČENJE U NJEMAČKOJ: Cijene drastično rastu, a gramaža proizvoda pada - "Potrošači su dvaput opljačkani..."!

To znači da kupci sada plate više za manje. "Potrošači su zapravo dvaput opljačkani", upozoravaju iz njemačkih potrošačkih centara. 

  • Ekonomija

  • 16. Maj 2022  

  • 0

U Njemačkoj potrošačke cijene neprestano rastu, no čini se da se količina u pakiranjima proizvoda smanjila. Njemački Bild piše da osim što brojni proizvodi poskupljuju, smanjuje im se i gramaža. 

To znači da kupci sada plate više za manje. "Potrošači su zapravo dvaput opljačkani", upozoravaju iz njemačkih potrošačkih centara. 

Smanjuju gramažu i koriste jeftinije sastojke

Ekonomist Gunther Schnabl sa Sveučilišta u Leipzigu navodi da proizvođači pokušavaju sakriti inflaciju pa zato nude manju gramažu u pakovanjima. Upozorava potrošače da obrate pažnju na gramažu.

"Velik broj proizvođača koristi jeftinije sastojke, mijenjaju recepte i smanjuju kvalitetu proizvoda. Potrošači će to još teže prepoznati", rekao je ekonomist Schnabl za Bild. Naveo je i jedan primjer pa rekao da se u čokoladnim proizvodima koristi više mlijeka u prahu nego kakaa. 

Bild je napisao nekoliko primjera proizvoda kojima je cijena veća, a gramaža manja. Jedan od njih je čips Pringles koji je prije koštao 2.59 eura i imao 200 grama, a sada košta 2.79 eura za 185 grama. U pakiranju tableta za perilice Somat Classic sada se nalazi samo 77 tableta dok ih je prije bilo 82.

U hrani za mačke marke Sheba sada je 66 grama hrane umjesto 80, a cijena je ostala ista i iznosi 99 centi. Proizvođač je veću cijenu opravdao "kompletno drugačijim receptom". 

Cijena topljenog sira Mikana bila je 1.99 eura dok sada košta 2.29 eura. K tome, pakiranje je manje za 10 grama, piše Bild. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...