UDRUŽENJE POKRET "MAJKE ENKLAVE SREBRENICA I ŽEPA" POVODOM INTERVJUA ŽELJKE CVIJANOVIĆ: “Zar je to dijalog koji nam predlaže predsjednica RS-a”

Cvijanović je u intervjuu kazala da srpska strana ne negira genocid i da je za svako rješenje koje dogovore partneri u BiH.

  • Mini market

  • 06. Dec. 2021  06. Dec. 2021

  • 5

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" oglasile su se saopćenjem povodom natpisa u medijima, a u vezi sa intervjuom koji je dala predsjednica manjeg bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović izraelskom listu Haaretz.

Cvijanović je u tom intervjuu, između ostalog, navela da "srpska strana ne negira genocid i da je za svako rješenje koje dogovore partneri u BiH."

"Podsjećamo predsjednicu entiteta RS-a da srpska strana: nikada nije bila za bilo kakvo rješenje niti bilo kakav dogovor na nivou BIH kojim bi se zabranilo ili spriječilo negiranje genocida, holokausta i drugih ratnih zločina. Inicijative zastupnika iz FBiH su postojale od 2007. godine, ali zastupnici iz RS-a nisu dozvoljavali ni raspravu na tu temu a kamoli donošenje zakona", poručili su iz ovog Udruženja.

Dalje navode da, "kada predsjednica već govori o žrtvama, odnosno da je žrtva-žrtva i da se moraju jednako tretirati, kako je moguće da zakon o pravima žrtava torture entiteta RS definiše logor Omarska kao 'sabirni centar', pored činjenice da se u svim presudama govori o klasičnom logoru u kojem su počinjena najveća zvjerstva nad nesrpskim stanovništvom prijedorske regije, dok sa druge strane mjesta zatočenja u kojima su Srbi stradali karakteriše kao logor iako ne postoji niti jedna presuda koja bi to potvrdila".

"Zar je to dijalog koji nam predlaže predsjednica entiteta RS? Prije bi se reklo da se radi o Ćosićevom lažnom patriotizmu", zaključuju iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...