STANJE JE ALARMANTNO: Kada će biti nove deportacije i koliko žena i djece čeka na povratak iz Sirije?

Krajem novembra, u jednom od sirijskih zatvorenih kampova život je izgubio četverogodišnji dječak čiji je otac bh. državljanin, koji je sudjelovao na stranim ratištima.

  • Društvo

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 2

Veliki broj djece i žena u kampovima još čeka na povratak u Bosnu i Hercegovinu. Jedina deportacija bh. državljana iz Sirije desila se 19. decembra 2019. godine, kada je u Bosnu i Hercegovinu vraćeno 25 osoba. Kada će biti nove deportacije i koliko žena i djece čeka na povratak iz Sirije?

Djeca su istraumirana, bolesna, izložena stresu. "Bolesni smo od uslova u kojima živimo", ovako jedna od bh. državljanki, koja se nalazi u kampu na sjeveru Sirije, opisuje situaciju u zatvorenim kampovima.

Bh. državljanka iz kampa na sjeveru Sirije

"Tu gdje živimo, znači živimo u šatorima od platna, ljetni šatori nema ništa zimsko. Molimo vas, molimo vas sve da učinite i najmanji trun koji se može učiniti po pitanju našeg povratka, da se uradi da se djeca ne pate."

Iz Ministarstva sigurnosti za BHT1 su potvrdili kako su ispunjeni svi neophodni uslovi u zakonodavnim i institucionalnim okvirima.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine

"Odlukom je predviđeno da Koordinacijski tim pripremi proces repatrijacije, reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije državljana Bosne i Hercegovine iz zone sukoba Sirije i Iraka. Sam proces podrazumijeva: Plan repatrijacije koji detaljno uređuje procedure za siguran, human i kontroliran povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka, sigurnosne provjere, utvrđivanje identiteta i državljanstva osoba koje su predmet repatrijacije, pružanje diplomatsko konzularne, pravne i humanitarne pomoći državljanima Bosne i Hercegovine."

O novim terminima deportacija i tačnim brojkama bh. državljana, žena i djece u kampovima, u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine za sada ne mogu govoriti. Brojni su faktori koji na to utječu.

Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

"Problem je tih diplomatsko-međunarodnih odnosa u smislu da BiH nema, pogotovo u tom području koje je pod kurdskim snagama, niti svoju ambasadu u Siriji niti mogućnost. Znači, mora se maksimalno osloniti na međunarodne partnere. Otežavajuću okolnost predstavlja i problem dostupnosti tačnih informacija o broju bh. državljana."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...