SADRŽI MALE CRNE VIRUSNE ČESTICE: Kineski naučnici objavili prvu mikroskopsku fotografiju omikron varijante koronavirusa

Pri malom uvećanju slika pokazuje staničnu štetu s nabreklim vezikulama koje u sebi sadrže male crne virusne čestice, pojasnili su naučnici.

  • HiTec

  • 08. Dec. 2021  08. Dec. 2021

  • 0

Univerzitet Hong Kong u srijedu je objavilo prvu fotografiju omikron varijante novog koronavirusa, koju su napravili koristeći se elektronskim mikroskopom.

Medicinski naučnici, uključujući patologe i virologe, uspjeli su napraviti elektronski mikrograf bubrežne stanice majmuna (Vero E6) nakon što je ona zaražena omikron varijantom novog koronavirusa. Spomenuti univerzitet objavilo je fotografije omikrona s malim i velikim uvećanjem.

Pri malom uvećanju slika pokazuje staničnu štetu s nabreklim vezikulama koje u sebi sadrže male crne virusne čestice, pojasnili su naučnici.

Slika s velikim uvećanjem pokazuje nakupine virusnih čestica sa šiljcima u obliku korone na njihovoj površini.

Naučnici Odjela za mikrobiologiju Univerziteta u Hong Kongu uspjeli su izolirati omikron varijantu iz kliničkih uzoraka, što će omogućiti razvoj i proizvodnju vakcina protiv te najnovije varijante.

Ono što je najveća značajka kod omikron varijante jest da ona ima najviše mutacija dosad na šiljastom proteinu, njih 32. To znači da lakše može prigušiti reakciju imuniteta te se lakše i širiti, javlja Sputnik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...