VOJNI EKSPERT BERKO ZEČEVIĆ UPOZORAVA: Srbija se ubrzano naoružava, to oružje nije defanzivno, iza svega stoji poruka...

Neće Crna Gora nikada napasti Srbiju, Makedonija neće nikad napasti Srbiju. Imamo Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, nisam siguran da postoje prijetnje tih zemalja koje su u NATO-u.

  • Društvo

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 1

"Iskustvo iz prethodnih perioda, od '45. godine gdje je dominantno uvoznik teškog naoružanja bila Rusija, značajan broj oficira koji su školovani su oficiri koji su školovani u Rusiji, izuzev ratnog vazduhoplovstva gdje je značajan broj njih bio prije školovan u Americi i Engleskoj, a kasnije i u Rusiji", istakao je vojnopolitički analitičar profesor Berko Zečević u emisiji FTV-a Odgovorite ljudima.

"Prema tome, ovo sve što se sada dešava sa stanovišta kupovine oružja, to su pretežno oružja i municija iz Rusije. Taj pojam ofanzivno i defanzivno naoružanje ne postoji u realnom svijetu, zavisno od toga kakvu funkciju to oružje u nekom momentu treba da obavi. Ono što je veoma važno da se zna, a često se zaboravlja, u ukupnom životnom vijeku nabavke oružja samo 40% je ono u trenutku kupnje, a 60% kasnije treba da uložiš, u smislu održavanja, rmeonta, obuke ljudi, čuvanja itd. Znači sve ovo što sada Srbija ulaže ona će pored toga trebati još sigurno jedan i po put više da uloži u narednom periodu da bi moglo to oružje biti funkcionalno. Realno ako pogledamo ona je zanovila svoje ratno vazduhoplovstvo sa već korištenim migovima 29. Oni su i dalje veoma moderni avioni, imaju moderno naoružanje, potpuno ispunjavaju potrebe ratnog vazduhoplovstva Srbije.

Imate veoma intenzivnu dopunu i zamjenu tenkova T-72 sa odgovarajućim modifikacijama, određenim unapređenjima. To oružje ni u kom slučaju nije defanzivno nego je oružje za masovne prodore u određenim pravcima i vršenje pritiska na potencijalne neprijatelje u zoni okruženja Republike Srbije. Imate intenzivno jačanje protivavionske odbrane sa sredstvima koja indirektno govore i NATO-u da neće lako proći u slučaju bilo kakvog ponavljanja intervencije koja se dešavala 1999. godine. Nabavljaju kornete, veoma superiorne protivoklopne rakete velikog dometa za borbu protiv modernih tenkova, iako objektivno, kad sagledamo situaciju, Hrvatska nikad neće napasti Srbiju jer ima uzak koridor, te dvije države praktično Dunav razdvaja. Neće Crna Gora nikada napasti Srbiju, Makedonija neće nikad napasti Srbiju. Imamo Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, nisam siguran da postoje prijetnje tih zemalja koje su u NATO-u. Prema tome ovo ima, i pored tog karaktera zamjene oružja, ima karakter indirektne poruke mi smo tu, mi smo jaki i može u nekom momentu kada krizna situacija na širem prostoru se iskomplikuje, da u tom momentu strateški ciljevi koji postoje i koji se ne objavljuju, nego postoje u dubini, budu realizirani."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...