STANJE NEPROMIJENJENO: Po pitanju korupcije samo su dvije zemlje u Evropi gore od BiH

“Od BiH u Evropi samo su gore po pitanju korupcije Bjelorusija i Azerbejdžan. Dakle, BiH u Evropi zauzima treće mjesto po visokom stepenu korupcije”, upozorava američki ambasador Eric Nelson.

  • Mini market

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 0

U Sarajevu je u organizaciji Transparency Internationala, te ambasada Švedske i SAD-a održana konferencija s nazivom ”Reformski izazovi u borbi protiv korupcije u BiH”. Ovom prilikom ukazano je na propuste u sferi borbe protiv korupcije i neophodnost usvajanja novih zakona, te primjeni postojećih s ciljem da bude smanjen stepen korumpiranosti državnog sistema BiH.

Korupcija je jedan od ključnih problema u našoj zemlji. Iako se godinama ukazuje na značaj prevencije i djelovanja u pravcu suzbijanja korupcije, stanje je nepromijenjeno.

“BiH nije ostvarila nikakav napredak, već se situacija pogoršala. Napomenut ću samo da BiH još nije usvojila ključne zakone važne za borbu protiv korupcije, kao što je zakon o sprečavanju sukoba interesa. BiH još nema antikorupcijsku strategiju”, ističe Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Internationala BiH.

Stepen korumpiranosti državnog sistema je zabrinjavajući, a BiH pozicionirana na visoko mjesto korumpiranih država u Evropi.

“Od BiH u Evropi samo su gore po pitanju korupcije Bjelorusija i Azerbejdžan. Dakle, BiH u Evropi zauzima treće mjesto po visokom stepenu korupcije”,  upozorava američki ambasador Eric Nelson.

Koruptivne radnje najčešće su detektovane u sferi javnih nabavki, koje uglavnom nisu transparentne.

“Prema nalazima revizije, preko 80% javnih nabavki na državnom nivou se dešava uz kršenje zakona”, dodaje Blagovčanin.

Akteri koruptivnih radnji u BiH, i nakon prijave nadležnim institucijama, vrlo često ne budu sankcionisani. No, ambasador Nelson, ističe da u SAD-u važe druga pravila: “SAD će i dalje sankcionirati one koji su uključeni u koruptivne aktivnosti, uključujući i neodobravanje viza takvim osobama”.

Da su BiH neophodni antikoruptivni zakoni i politike, saglasni su svi. Nagomilani problemi u našoj državi počivaju na korupciji. Osim nefunkcionalnog državnog sistema, korupcija je jedan od razloga masovnog odlaska mladih iz BiH. Otvoreni, fer i pošteni izbori, osnova su promjene za bolju budućnost države i nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji, piše Federalna.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...