REAKCIJA IZ TURSKE NAKON NAJAVE UVOĐENJA SANKCIJA DODIKU: "Odluka Narodne skupštine Republike Srpske je pogrešna, opasna i narušava mir..."

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je i ranije izrazilo zabrinutost zbog glasanja u NSRS-u, pozivajući „one koji će snositi odgovornost za narušavanje mira i prosperiteta da se pridržavaju ustavnih i zakonskih okvira, te pribjegnu razgovoru“.

  • Svijet

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 17

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu ocijenio je izglasavanje zaključaka o prijenosu nadležnosti sa Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao “pogrešno i opasno” i dodao da taj korak “prijeti regionalnoj stabilnosti”.

Komentar Cavusoglua uslijedio je nakon što je nova njemačka vlada pozvala Evropsku uniju da nametne sankcije lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, piše Reuters.

“Okruženje stabilnosti koje traje na Balkanu već 30 godina je pod ozbiljnim rizikom. Odluka koju je donio parlament entiteta Republika Srpska je pogrešna, opasna i protivna ustavu”, rekao je Cavusoglu u turskom parlamentu.

‘Pribjeći razgovoru’

Skupština Republike Srpske usvojila je u petak Zaključke u vezi sa prijenosom nadležnosti, tako da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prijenos nadležnosti sa bosanskohercegovačkog entiteta RS na institucije BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz tačke 2. ovih zaključaka.

Reuters piše da su oružane snage, pravosuđe i poreske institucije, koje entitet RS želi stvoriti, ključne za sigurnost, vladavinu prava i ekonomiju, te da odluka NSRS-a otvara vrata za secesiju.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je i ranije izrazilo zabrinutost zbog glasanja u NSRS-u, pozivajući „one koji će snositi odgovornost za narušavanje mira i prosperiteta da se pridržavaju ustavnih i zakonskih okvira, te pribjegnu razgovoru“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...