IRFAN ČENGIĆ UPOZORAVA: "Povećanje plata parlamentarcima je neustavno, zabranjeno je..."

Naglašava da je povećanje plate parlamentarcima u toku mandata zabranjeno članom 14. dijela Ustava koji govori o Parlamentu FBiH.

  • Mini market

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 1

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić postavio je Vladi FBiH zastupničko pitanje u kojem traži odgovore da li planira povećanje osnovice za uposlene na nivou FBiH, te ukoliko planira povećati osnovicu, kako planira ispoštovati Ustav FBiH koji propisuje da se parlamentarcima u toku mandata ne mogu povećati primanja.

“Povećanje osnovice za uposlenike i državnu službu je stvar sindikata i Vlade FBiH te njihovog dogovora.Trenutne plate parlamentaraca su prilagođene troškovima života, a i povećane su u ovom mandatu na osnovu sporazuma sa kraja prošlog mandata”, ističe Čengić u objavi na društvenim mrežama. Naglašava da je povećanje plate parlamentarcima u toku mandata zabranjeno članom 14. dijela Ustava koji govori o Parlamentu FBiH.

“Član 14. iz Ustava FBiH glasi: Članovi oba doma bit će plaćeni kako je utvrđeno zakonom. Plaća se neće povećavati ili smanjivati tokom izbornog mandata, osim za prilagođavanje troškovima života”, naveo je Čengić.

Čengić podsjeća da je prema zakonu o budžetima u decembru već trebao biti usvojen nacrt budžeta i pripremati se usvajanje prijedloga budžeta za narednu godinu.

“Međutim ova nenarodna vlada koja nema legitimitet Parlamenta ni ove godine ne poštuje zakone prilikom usvajanja budžeta. Tako da još ne znamo kako je planiran budžet FBiH, te da li je planirano povećanje plata zbog čega sam odgovore tražio kroz zastupničko pitanje”, poručio je Čengić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...