OŠTRA PORUKA HRVATSKE REPUBLIKANSKE STRANKE: "Plenković i Čović govore u svoje ime i ime stranaka koje predstavljaju..."

"Hrvatima u BiH je potrebno pokretanje rasprave oko alternativnog ustavnog okvira, po mjeri sva tri naroda, a ne po mjeri Sarajeva i ureda u Bruxellessu", navodi se u saopćenju.

  • Politika

  • 14. Dec. 2021  14. Dec. 2021

  • 4

Povodom jučerašnjeg sastanka premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića oglasili su se iz Hrvatske republikanske stranke poručivši da su dva HDZ-a 17 godina neuspješno rješavali hrvatsko pitanje, i da im više vremena hrvatski narod ne može dati.

"Tri naroda, dva entiteta, jedna država, možda jeste HDZ-ov konsenzus o konceptu BiH, nipošto nije koncept o kojem konsenzus postoji u hrvatskome narodu. Kada bi Andrej Plenković znao kako je bestidno gaženje prava hrvatskog naroda počelo Barryevim amandmanima 2000.godine, Alijansom i OHR-ovim nametanjima, a ne 'anomalijama iz 2006.', možda bi imao realniji i razumniji stav o Hrvatima u BiH i državi BiH kao takvoj. Prema tome, Plenković i Čović govore u svoje ime i ime stranaka koje predstavljaju, u ime svih Hrvata nisu!", ističu iz HRS-a.

Plenković je jučer kazao da postoji jedinstven stav "političkih predstavnika hrvatskog naroda" oko Izbornog zakona, dodavši da je važno u tom smislu zadržati duh i slovo Dejtona, "što nikad do 2006. godine nije dolazilo u pitanje".

"Ovo jednostavno nije istina! Nakon silnih nametanja Visokih predstavnika, dva puta nametnute Vlade Federacije, nametanja u Domu Naroda, nametanja u Predsjedništvu, koncept BiH 'tri naroda, dva entiteta' je prerastao u koncept po mjeri Alije Izetbegovića i njegove vizije 'potpune vladavine Bošnjaka nad dijelom teritorija', koju je otvoreno zagovarao još 1996. Nipošto to nije ustavni okvir oko kojeg postoji konsenzus hrvatskog naroda. Da je to tako, na svojoj koži osjećamo još od nametanja Barryevih amandmana, nasilnog upadanja u Hercegovačku banku, oduzimanje TV odašiljača plaćenih hrvatskim novcem, Petrichevog silovanja Ustava, nametanje vlade Alijanse s kojom su oteta vlasništva hrvatskih općina i prebačena na Sarajevo, itd", tvrde iz HRS-a.

Dodaju da se sve to dogodilo puno prije 2006. godine kada je prvi put izabran Željko Komšić u Predsjedništvo BiH, te da su možda tad za HDZ počeli problemi ali za hrvatski narod "mnogo ranije".

"Hrvatima u BiH je potrebno pokretanje rasprave oko alternativnog ustavnog okvira, po mjeri sva tri naroda, a ne po mjeri Sarajeva i ureda u Bruxellessu", navodi se u saopćenju.

Dodaju da politički predstavnici, prije ulaska u bilo kakve nove kompromise, prvo moraju vratiti svoj ustavno pravni položaj kojeg su imali prije svih nametanja.

"Tek onda možemo govoriti o eventualnim ustupcima i kompromisima. Politika koju vodi aktualno vodstvo hrvatskog naroda je politika koja služi isključivo njima. Za cilj ima isključivo očuvanje svojih pozicija i sinekura, nipošto rješavanje hrvatskog pitanja u BiH", ističu iz HRS-a.

Poručuju Plenkoviću i Čoviću da mogu govoriti samo u svoje ime, te da je 17 godina koliko pregovaraju o hrvatskom pitanju više nego dovoljno da se to pitanje riješi.

"Vi biste da vam damo dodatnih 5. Neće ići. Očigledno je da ste ili nesposobni, ili vam jednostavno nije u interesu rješavanje ustavnog pravnog statusa Hrvata u BiH. U oba slučaja, ponavljamo, govorite u svoje ime i u ime HDZ-ova. U ime hrvatskog naroda u BiH ne možete, a vrlo uskoro i nećete. Garantujemo vam!",  zaključuju iz HRS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...