MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ OTVORIO DUŠU: "Mislio sam da me Edin Džeko mrzi zbog..."

Bivši selektor Zmajeva i Vatrenih Miroslav Ćiro Blažević govorio je o nepoznatim detaljima iz svoje bogate karijere.

  • Sport

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 0

Film autora Sabahudina Topalbećirevića danas će biti prikazan i u Zagrebu, a o nepoznatim detaljima iz karijere za Sportske novosti govorio je Miroslav Ćiro Blažević.

"Javnost je obaviještena o svemu što se događalo kroz koju karijeru od novinara, ali ovdje izlazi na vidjelo ta viteška borba koju vodi svaki trener, način na koji sam to radio. Ima raznih detalja. Primjerice Edin Džeko kaže 'Nikad ne bih bio igrač da nije bilo Ćire'. A ja sam mislio da me mrzi."

Zašto?

"Zato jer sam ga maltretirao. I Mario Mandžukić mi je nešto slično rekao prije nekoliko tjedana na telefon. Pitao je kako sam i govori: 'Jooj, što sam ja bio nastradao'. Ali je izašao igrač."

Proglasili ste ga đilkošem.

"Je, međutim to je u afirmativnom smislu, nisam ništa pogrdno htio reći. Đilkoš, to je baja u Slavoniji. Kad si đilkoš onda si faca."

OTVORENO O PROSINEČKOM

Godine 1987. jedan od najvećih hrvatskih nogometaša umjesto da bude as Dinama postao je Zvezdina zvijezda bez koje zacijelo nikad ne bi bili prvaci Evrope.

"Novinari su pisali da sam budala, kako nisam vidio takav talent. Naravno da sam ga vidio. Igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom u Zagrebu. Prije nje potpisao sam ugovor s Prosinečkim. On je zaigrao, zabio gol i bio sam spokojan. A sad ću otkriti što nikad nikome nisam rekao, žao mi je što je lošeg zdravlja kao i ja, ali vrijeme je da ljudi nakon 34 godine doznaju istinu: Ante Pavlović poništio je taj ugovor s obrazloženjem da nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Crvenu zvezdu. To je istina, sve drugo su laži. Prosinečki i ja se ljubimo, grlimo i volimo svaki put kad se vidimo, samo čekam kad će progovoriti tu istinu. Dosta mi je priča da je Ćiro darovao Zvezdi Prosinečkog. Nije točno. Prosinečki je bio dijete, njega je vodio otac u kompaniji s Pavlovićem koji je imao relacije u Zvezdi, bio je glavni tajnik NSJ-u i obećao im je da će sve srediti. Iza mojih leđa. Bio sam previše administrativno naivan, nisam znao da je u stanju poništiti što sam potpisao."

Sukob očeva

Boljele su vas konstatacije da ste Prosinečkog poklonili Zvezdi.

"Koliko je toga bilo što je boljelo i moju suprugu i obitelj, ali ja sam stoički sve podnio. Zapamti koliko je godina prošlo, a prvi put kažem istinu. Tu je moja žena Zdenka pokraj mene, u Švicarskoj sam naučio da je laž osobina budala. Nikad ne lažem. To si mogu dopustiti jer nikad ništa ne napravim što bih trebao sakriti."

Međutim, na radiju ste energično ustvrdili da Prosinečki nikad neće biti igrač, da ćete poderati trenersku diplomu ako postane.

"To sam rekao u vrijeme kad je vladao nevjerojatan antagonizam između očeva Zvonimira Bobana i Prosinečkog. Bili su veliki talenti, ali imali su taj problem. Da ste bili trener na mojem mjestu, ne biste mogli spavati kako da pomirite Đuru Prosinečkog i Marinka Bobana. Mene je njihov odnos vodio do ludila. Svatko je vidio da su to dva bisera, ali rekao sam pokojnom spikeru na radiju Ivici Jurišiću da Prosinečki nikad neće biti igrač. Budala sam bio, mlad sam bio, sada bih to klinac rekao. Ali to sam učinio u duhu strategije kako da spasim sve skupa. No, najvažnija stvar u cijeloj priči je da je Pavlović poslao Prosinečkog u Beograd. Pitajte Prosinečkog, neka kaže!"

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...