NISU SE ZAUSTAVILI SA "MLJEVENICIMA": Hrvat izmislio novi specijalitet sa ćevapima, a onda mu dao hit naziv

Osjetivši potrebu da i ćevape nazovu svojim imenom, u jednom hrvatskom restoranu su ih nedavno proglasili "mljevenicima", ali na tome nije stalo.

  • Gastro

  • 16. Dec. 2021  16. Dec. 2021

  • 1

Ako govorimo o formiranju novih riječi, Hrvati su u apsolutnoj prednosti, a sada ne samo da su izmislili riječ, nego i novo jelo zasnovano na tradicionalnim ćevapima.

Iako su najpoznatiji ćevapi oni u Bosni i Hercegovini, mnogi u regiji trude se oko ovoga specijaliteta.

Osjetivši potrebu da i ćevape nazovu svojim imenom, u jednom hrvatskom restoranu su ih nedavno proglasili "mljevenicima", ali na tome nije stalo.

Na YouTube kanalu "Gastro tražilica", koji snima zabavne emisije o hrani, osvanuo je video gdje je predstavljen prvi ćevarak, odnosno ćevap s čvarcima.

"Ovo je prvi put da je ćeverak negdje predstavljen. Koristi se čisto juneće meso, jedan dio čvaraka, sol i biber", rekao je domaćin imanja nedaleko od Koprivnice.

"Nema tu neke velike razlike u ukusu, ali čvarak ga ipak oplemenjuje", rekli su degustatori.

Vlasnik imanja priznao je kako je riječ o porodičnom receptu kojeg su nakon usavršavanja odlučili predstaviti i gostima koji ih posjećuju.

Video je dobio dosta komentara, a pored onih koji su nakon gledanja "ostali gladni", našli su se oni kojima je sam naziv specijaliteta bio dovoljan.

"Svaka čast majstorima", "Čuj ćevarak", "Ovo nisu ćevapi, ovo su dijamanti", "Ogladnio sam", "Je l' bolji ćevarak ili mljevenik", "Mogu li ja sa povišenim holesterolom ovo jesti", "Ovo je da se upiškiš da smijeha",  samo su neki od njih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...