Vijesti
OSMICA MU ZABRANIO ULAZAK U NAŠU ZEMLJU: Kontroverzni slovenački biznismen se sveti BiH preko ćevapa
04. Sep. 20240
Da Bosna i Hercegovina ima kvalitetne mesne proizvode znamo po turistima koji dolaze u naše zemlju. Očarani su ćevapima, mesom s roštilja, suhomesnatim proizvodima i dobrim burekom
Gastro
01. Apr. 2023
0
Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Ovisno u kojem se bh. gradu nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.
Ovo tradicionalno bosanskohercegovačko jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. No, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto.
Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na web stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.
“Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su.
Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuhanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi piše Klix
Da Bosna i Hercegovina ima kvalitetne mesne proizvode znamo po turistima koji dolaze u naše zemlju. Očarani su ćevapima, mesom s roštilja, suhomesnatim proizvodima i dobrim burekom. To je prepoznala web stranica Taste Atlas koja je suho meso iz BiH uvrstila među 100 najboljih proizvoda od mesa na svijetu.
Suho meso iz Bosne i Hercegovine našlo se na visokom 11. mjestu, a na stranici opisuju kako za preradu mesa koje se suši treba posebna vještina, da se ono pravi od goveđeg mesa. U BiH je po ovom specijalitetu poseban grad Visoko.
Osim suhog mesa iz Španije visoko kotira i meso iz Italije. Hrvatski kulen iz Slavonije i Baranje na devetom i desetom mjesto, a onda slijeedi naše suho meso na 11. mjestu.
“Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo. Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu”, piše u objašnjenju na stranici Taste Atlas.
Dodaju da je suho meso je toliko popularno u BiH da je sastavni dio većine bosanskih kuhinja, u čemu nisu pogriješili.
Vijesti
OSMICA MU ZABRANIO ULAZAK U NAŠU ZEMLJU: Kontroverzni slovenački biznismen se sveti BiH preko ćevapa
04. Sep. 20240
Društvo
ĆEVAP POSTAJE ZAŠTIĆENI BH. BREND: Brojni građani i turisti uživali u degustaciji ćevapa na Baščaršiji (FOTO)
14. Avg. 20240
Gastro
NA ROŠTILJU ILI TAVI, POTPUNO JE SVEJEDNO: Danas pravimo originalne bosanske ćevape, u lepinji, s kajmakom, specijalitet za sve generacije… (VIDEO)
07. Okt. 20200
Show
NOVA VERZIJA STALONEOVOG AKCIONOG KLASIKA: "Hollywood gubi svoj sjaj, stalni rebootovi na sve strane; ne bi me iznenadilo..."
Prije 14 min0
Sport
NAJPOŽELJNIJI FUDBALER I TRENER U EVROPI: Real iz Madrida vodi u utrci za njihov angažman
Prije 24 min0
Šareni svijet
MASKIRALI SE, OKUPILI, PA SVHATILI DA SU PREVARENI: Hiljade ljudi Dublinu povodom Halloweena, a onda saznali...
Prije 29 min0
Svijet
RUČNI RAKETNI BACAČI NANOSE VELIKE GUBITKE IZRAELSKOJ VOJSCI: Pogledajte jedan od napada Hamasa (VIDEO)
Prije 42 min0
Gastro
SOGAN DOLMA, JEDINSTVENA I PREUKUSNA: Najvažnije je da budete vrlo pažljivi kada...
30. Okt. 20240
Gastro
POTREBNA VAM JE SAMO JEDNA JABUKA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
30. Okt. 20240
Gastro
ZAGRIJTE RERNU NA 200 °C PA PECITE OVE ZDRAVE POGAČICE: Možete ih jesti bez brige o debljanju
31. Okt. 20240
Gastro
KEFIR JE TAJNI SASTOJAK: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način...
31. Okt. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.