UGLEDNI NJEMAČKI LIST: NATO jača svoje trupe u Bugarskoj i Rumuniji

NATO će se i dalje držati sporazuma sa Rusijom koji zabranjuje trajno stacioniranje jakih trupa na istočnom krilu NATO-a.

  • Svijet

  • 19. Dec. 2021  19. Dec. 2021

  • 1

Njemački Spiegel piše da Amerikanci predlažu da NATO pošalje po 1.500 vojnika u dvije balkanske zemlje kao odgovor na gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici, navodeći da taj poduhvat nosi velike političke rizike.

Američki general Tod D. Wolters, zadužen za savezničke snage u Evropi, nedavno je kolegama u NATO-u predložio pojačano prisustvo trupa u Bugarskoj i Rumuniji, piše njemački sedmičnik pozivajući se na izvore sa jednog sastanka.

Prema navodima, Wolters bi da i u dvije balkanske zemlje budu snage nazvane Enhanced Forward Presence (EFP), formirane prije pet godina.

Takvi kontingenti NATO-a se nalaze u Poljskoj i baltičkim zemljama, gdje izvode manevre sa lokalnim vojskama. U slučaju sukoba, ideja je da te trupe budu na frontu dok ne stigne pojačanje.

NATO je uvođenje jedinica EFP pravdao aneksijom Krima, pa i sada zagovornici misle da bi pojačanje bilo primjeren odgovor na ruske vojne manevre blizu ukrajinske granice, prenosi Deutsche Welle.

Spiegel prenosi Woltersove riječi da će se NATO i dalje držati sporazuma sa Rusijom koji zabranjuje trajno stacioniranje jakih trupa na istočnom krilu NATO-a. Iz tog razloga u baltičkim zemljama ne postoje stalne trupe, već se vojnici rotiraju.

U centrali NATO nisu potvrdili ni demantovali navode njemačkog lista. Jedna glasnogovornica rekla je da alijansa ostaje "budna" i da će preduzeti "sve neophodne korake" kako bi zaštitila članice NATO-a od bilo koje prijetnje.

"Uzdržanost je razumljiva. Sve države NATO-a svjesne su koliku političku eksplozivnost nosi ovaj prijedlog", ocjenjuje Spiegel.

Podsjeća se da je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio pregovore sa SAD-om kako bi riješio konflikt, a zahtjev Moskve je da NATO ne raspoređuje dodatne trupe prema Rusiji.

Kako dodaje njemački sedmičnik, general Wolters je na sastanku saopćio da je Rusija nakon okupljanja skoro 100.000 vojnika na granici ka Ukrajini u stanju da umaršira u susjednu zemlju i tamo ostane.

List zaključuje da bi američki prijedlog mogao biti problematičan za novu koalicionu vladu u Njemačkoj.

Zeleni koji su dio vlade "već su se pokazali zapanjujuće otvorenim za ideju jačanja trupa na istočnom krilu", piše Spiegel.

Socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza mogle bi međutim biti uzdržanije po tom pitanju, jer mnogi u stranci vide slanje trupa na istok kao nepotrebnu provokaciju Rusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...