ČAVARA KAO PAPAGAJ: "Hrvatska strana ne može prihvatiti ništa što je ispod priznavanja konstutivnosti naroda" (VIDEO)

"Možemo reći da početak svih pregovora oko izbornog zakonodavstva, odnosno provođenje odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju bio temelj "Mostarski sporazum", kaže Čavara.

  • Politika

  • 21. Dec. 2021  21. Dec. 2021

  • 8

Trenutna politička kriza je problem za koji možemo reći da je najveći od Dejtona pa do danas, rekao je gostujući u emisiji BHT1 uživo predsjednik Federacije BiH i i potpredsjednikom HDZ-a BiH Marinko Čavara.

"Jednostavno moramo trezvene glave sagledati sve probleme, pristupiti problemu koji nas je zadesio, a to je politička kriza. Moramo da vidimo šta nam je raditi kako bi otklonili sve te krize, ili eventualne blokade, ko to sve blokira na koji način možemo napraviti da ova zemlja BiH bude prelijepa za život, svima ugodna i po pitanju prava ostvarivanje prava  konstutivnih naroda, tako i ostvarivanje prava svakog stanovnika, žitelja BiH", rekao je Čavara.

Na upite da li je moguće nastaviti pregovore o izmjeni Izbornog zakona i šta se dešava sada, kako to odjednom da se stranke povlače iz pregovora, Čavara je rekao "da se početkom svih pregovora oko izbornog zakonodavstva može smatrati "Mostarski sporazum".

"Možemo reći da početak svih pregovora oko izbornog zakonodavstva, odnosno provođenje odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju bio temelj "Mostarski sporazum". Podsjetiću vas da je to u šestom mjesecu prošle godine prvi dio sporazum bio izbori za Mostar, način izbora, da se popune one praznine u  izbornom zakonu koji je Ustavni sud pobrisao kao diskriminirajuće. Drugi dio sporazuma u Mostaru je bio reforma izbornog zakonodavstva, u mogućnosti odnosno  popravljanju provedbe odluke Ustavnog suda oko legitimnog zastupanja i predstavljanja", rekao je Čavara.

Iako je Čović govorio da bi trebali pregovore oko Izbornog zakona završiti do kraja ove godine, Čavara ističe da su svi svjesni da to neće biti moguće.

"Ono što zabrinjava je iz razloga što to minimum tamo gdje je u Ustavu predviđeno da budu predstavnici konstitutivnih naroda do sada osiguravao mehanizme, koji neće moći izborni inžinjeri prevladati ili napraviti takav izborni inžinjering nego da se to ne dogodi, nego da baš svaki narod kao konstutivni narod koji temelji BiH može izabratai svoje legitimne predstavnike. To je minimum koji smo tražili od početka i na kraju se ispostavilo da nismo svi na taj način razmišljanja. Da smo u ovim pregovorima koje je započela stranka Demokratske akcije HDZ koji su potpisali Mostarski sporazum, uz medijaciju Američkog poslanstva i Američke administracije zajedno sa predstavnicima Evropske Unije gospodinom Satlerom i ostalima. Jasno da se pokazala da ne postoji želja sa strane SDA da se implementira drugi dio sporazuma koji je potpisan u Mostaru. Jasno je da su se tražili samo razlozi kako da se nešto ne dogodi."

Čavara kaže da se raspravljalo o tome da je poseban izbor člana predsjedništva neprihvatljiv, jer pravi neku asimetriju, s druge strane nije prihvatljiv ni jedan model u suštini izravnog izbora koji će omogućiti legitimnog predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

"Došli smo u situaciju da uz medijaciju predstavnika međunarodne zajednice nije se uspjelo, odnosno nije se dobro  prepoznalo da jedna strana ne želi nikakav dogovor. Sa druge strana Hrvatska strana ne može prihvatiti ništa što je ispod priznavanja konstutivnosti i omogućavanja legitimnog predstavljanja izbora legitimnog predstavnika u tročlanom predsjedništvu i u Domu naroda Parlamenta Federacije, samim tim i u Domu naroda BiH", kaže Čavara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...