EUROPARLAMENTARAC THIJS REUTEN OTVORENO KRITIKOVAO OLIVERA VARHELYIA: "On ne može sebi dopustiti da služi drugim interesima osim EU i bosanskom narodu!"

"Apsolutni prioritet za sve predstavnike Evropske komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje trebaju biti pošteni i slobodni izbori", poručio je Reuten.

  • Politika

  • 23. Dec. 2021  23. Dec. 2021

  • 3

Otkrivanje izvještaja šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera od 25. novembra ove godine u kojem informiše sjedište EU da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi dogovorio s liderom SDSD-a Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice NSRS-a 10. decembra na kojoj će se usvojiti zaključci o prenosi niza nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta te stupanje na snagu tih zaključaka za šest mjeseci, izazvalo je veliko nezadovoljstvo u našoj zemlji, ali i u Evropskoj uniji.

Osim domaćih medija, na ovaj "prljavi deal" upozorili su britanski "Guardian" i austrijski "Standard". Jučer su iz sjedišta EU u Bruxellesu i iz Delegacije EU u BiH negirali postojanje dogovora Varhelyia i Dodika, ali autentičnost samog dokumenta nisu.

Na ove informacije reagovao je jučer i nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten iz kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

"Veoma zabrinjavajuće vijesti iz Bosne i Hercegovine. Komesar Varhelyi ne može sebi dopustiti bilo kakav (novi) nagovještaj ili sugestiju da služi drugim interesima ili agendama osim Evropskoj uniji i bosanskom narodu. Ovo očigledno nije uopće od pomoći.

Apsolutni prioritet za sve predstavnike Evropske komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje trebaju biti pošteni i slobodni izbori. To zahtijeva čvrst stav protiv svih nacionalista i namjernih kreatora razdora, posebno Dodika", napisao je nizozemski europarlamentarac Thijs Reuten na svom Twitter profilu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...