PODŽIĆ ZAPRIJETIO DODIKU I EKIPI: "To predstavlja teško krivično djelo!"

“Ohrabrilo me kada sam prošle sedmice obišao naše kasarne, da ipak ljudima nije osnova samo novac, ima puno onih koji vole poziv i spremni su na teške žrtve”, kazao je Podžić.

  • Vijesti

  • 27. Dec. 2021  27. Dec. 2021

  • 9

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je kako imaju pojačano informiranje u jedinicama OSBiH, a u svjetlu aktuelnih političkih previranja i najava o povlačenju nadležnosti za OS BiH predstavnika vlasti u RS-u.

“Ne želim diskutovati o tome. Apeliram od mojih zamjenika pa nadalje. Imamo pojačano informiranje u jedinicama. Zakon o odbrani BiH, član 3. je jasan. Svako onaj ko bi preduzeo učinio bi teško krivično djelo. Samo po ovom Zakonu mogu biti organizovane Oružane snage u BiH, a svako drugo anketiranje, mobiliziranje, obučavanje predstavlja teško krivično djelo. Siguran sam da će i u ovoj zemlji i treći stub vlasti da funkcioniše, a postoji neko ko sve ovo bilježi”, rekao je Podžić odgovarajući na pitanje.

Govoreći o trenutnom stanju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama ministar Podžić je rekao da je trenutni zastoj manji problem u odnosu na neusvojen budžet.

“Većina odluka je u nadležnosti Predsjedništva. Ima zastoja i ima ometača, ali bih rekao da je to manje važno i manje nas pogađa od onoga što mi nemamo usvojen budžet i na osnovu privremenog finansiranja funkcionišemo. Problem je i standard uposlenika vojnika sa srednjom stručnom spremom koji se nalaze u zaista nezavisnoj poziciji, kako uopće preživjeti, prehraniti svoje porodice”, rekao je Podžić.

Istakao je i da se prišlo jednoj namjenskoj ili nenamjenskoj metodi gdje se povećavaju dohoci na nižim nivoima vlasti, dok je vojnik najpogođeniji s ličnim primanjima.

“Ima mnogo onih koji vole poziv vojnika i spremni su na teške žrtve”

Na pitanje kakav je interes mladih ljudi za uključenje u Oružane snage zbog teške ekonomske situacije, Podžić je odgovorio da je slična pitanja i sebi postavljao.

“Ohrabrilo me kada sam prošle sedmice obišao naše kasarne, da ipak ljudima nije osnova samo novac, ima puno onih koji vole poziv i spremni su na teške žrtve”, kazao je Podžić.

Za informacija o hladnim kasarnama i problemima s grijanjem rekao je da nisu tačne.

“U kasarnama postoji grijanje, imali smo situaciju gdje usljed rasta cijena energenata je bilo dobavljača koji su s nama imali sklopljene ugovore, gdje su na osnovu skoka cijena nudili anekse. Mi se nismo složili i tražili smo one koji su bili drugi ili treći na redu. Prije 10-tak dana je počelo redovno snabdijevanje u kasarnama tako da nemamo problema sa grijanjem”, dodao je Podžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...