DIREKTOR ZAVODA PIO/MIO FBIH NAJAVLJUJE: Naredna godina će biti bolja za penzionere

U 2021. je naplata doprinosa bila mnogo bolja, tvrdi Krnjić.

  • Društvo

  • 27. Dec. 2021  27. Dec. 2021

  • 0

Da li će i kada biti povećane penzije, odnosno kada će biti provedeno zakonom predviđeno usklađivanje penzija sa rastom troškova života? Zbog pandemije koronavirusa prošle godine ovo usklađivanje nije izvršeno. Ove godine su penzioneri, umjesto usklađivanja, u više navrata dobijali jednokratnu pomoć. Šta će biti naredne godine, kao i o drugim pitanjima koji muče najstariju populaciju za Oslobođenje govori direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić.

GOSPODINE KRNJIĆU, 2021. GODINA JE NA IZMAKU, A PANDEMIJA KORONAVIRUSA NE JENJAVA. KOLIKO SU SE MJERE KOJE SU U OVOM PERIODU PODUZETE U KONAČNICI ODRAZILE NA FINANSIJSKU STABILNOST ZAVODA PIO/MIO FBIH?

"Godina na izmaku je po svemu, primarno zbog okolnosti epidemije, bila veoma turbulentna. S ekonomskog aspekta gledano, došlo je do nagle ekspanzije kao rezultat takozvanog V-efekta. Naime, šok-pojavom pandemije početkom 2020. došlo je do gotovo potpunog zamiranja ekonomskih aktivnosti privrede, što se odrazilo i na nagli pad BDP-a u cijelom svijetu, pa i kod nas.

BOLJA DISCIPLINA

I pored toga što pandemija nije stala, u 2021. godini kao posljedica naglog porasta potreba za robom i uslugama, koje su u znatno smanjenom obimu proizvedene u prethodnoj godini, došlo je do naglog porasta tražnje, a to je potaknulo porast proizvodnje. Sve to se dešavalo u cijelom svijetu, pa i kod nas. Rezultat takvih kretanja je da su u Federaciji porasle zaposlenost i plate, te u konačnici i prihodi od doprinosa za PIO. Taj porast će na kraju godine biti oko sedam posto."

JESTE LI ZADOVOLJNI DINAMIKOM UPLATE DOPRINOSA ZA PIO, S OBZIROM NA TURBULENTNO RAZDOBLJE KOJE JE IZAZVAO KORONAVIRUS I DA LI SE SITUACIJA U TOM SMISLU POPRAVLJA U ODNOSU NA PRETHODNU GODINU?

"U skladu sa kretanjima, naprijed objašnjenim, u 2021. je naplata doprinosa bila mnogo bolja, a rekao bih, iako za to nemam egzaktnijih podataka, da je i disciplina u plaćanju na višem nivou od prethodnih godina."

OVE GODINE ZA PENZIONERE NIJE BILO REDOVNOG NI VANREDNOG USKLAĐIVANJA PENZIJA. PENZIONERI SU U VIŠE NAVRATA PROTESTOVALI I SA ULICA PORUČIVALI VLASTIMA DA IH SVE VIŠE ŽIVI U SIROMAŠTVU. HOĆE LI SE PENZIJE POVEĆATI IDUĆE GODINE?

"Federacija je 2018. godine korjenito reformirala penzioni sistem donošenjem novog Zakona o PIO. Jedan od stubova sistema instaliran tim zakonom je usklađivanje penzija s porastom BDP-a i potrošačkih cijena. To je u 2018. i 2019. provedeno i imalo je veoma pozitivan učinak. Međutim, desila se svjetska katastrofa 2020, koja je za rezultat imala pad BDP-a i deflaciju (pad cijena), što je značilo, shodno Zakonu o PIO, da je usklađivanje 0 posto. Federacija BiH je slično kao niz država u okruženju pokušala sanirati situaciju jednokratnim dodacima penzionerima, u augustu je to bilo 120 ili 100 KM, a za decembar svim penzionerima još po 50 KM. Prema pokazateljima za 2021, usklađivanje penzija u 2022. godini trebalo bi biti u značajnijem procentu."

SVJEDOCI SMO DA JE U POSLJEDNJE VRIJEME DOŠLO DO ZNATNOG POSKUPLJENJA OSNOVNIH ŽIVOTNIH NAMIRNICA, ŠTO DODATNO POGAĐA PENZIONERE. U JANUARU IDUĆE GODINE PENZIONERI ĆE DOBITI I POMOĆ OD 50 KM. MISLITE LI DA JE TO DOVOLJNO I ŠTA POSLIJE TOGA?

"Iz vaših pitanja, kao i mojih odgovora je vidljiva jedna crta, događanja u svjetskoj, a time i u našoj ekonomiji su izuzetno stresna i nepredvidiva, a sve kao posljedica efekata pandemije na ekonomiju. U drugom dijelu 2021. svjedočimo eksplozivnoj inflaciji u svjetskim razmjerama, a koja pogađa i BiH približno istom snagom. Kao i uvijek, inflacija najžešće pogađa društvene kategorije sa najnižim primanjima, a to su penzioneri. Jednokratno davanje od 50 KM, naravno, nije uopće dovoljno da sanira posljedice inflacije. Ja sam predlagao da to bude isto kao i u augustu, iako ni to ne bi nadoknadilo efekte porasta cijena. Međutim, Vlada se odlučila za ovo i tako će biti realizirano."

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH USVOJIO JE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PIO KOJIM JE DEFINIRANO, IZMEĐU OSTALOG, DA SE NA POLICIJSKE SLUŽBENIKE SA DRŽAVNOG NIVOA, KOJI ŽIVE U FBIH, PRILIKOM ODLASKA U PENZIJU I IZRAČUNA PENZIJE PRIMJENJUJU ISTA PRAVILA KOJA VAŽE I ZA SLUŽBENIKE SA FEDERALNOG NIVOA. HOĆE LI SE TO I U KOJOJ MJERI ODRAZITI NA ZAVOD PIO/MIO FBIH?

"Predstavnički dom je usvojio izmjene Zakona o PIO u nekoliko aspekata. Može se reći da su sve izmjene ispravna i korisna dogradnja penzijskog sistema, proizišle iz testiranja u praksi, a dvije promjene su donesene po presudama Ustavnog suda: pravo na zapošljavanje po sticanju pune penzije i pravo na porodičnu penziju u vanbračnoj zajednici. Izmjena koja se odnosi na policijske službenike zaposlene u državnim institucijama je iz ove prve grupe razloga. Naime, njihov status nije jasno definiran osnovnom verzijom zakona, pa je to sada samo precizirano. Provedba te izmjene neće uticati na finansijsku stabilnost penzijskog sistema."

VLADA FBIH JE U OKVIRU OVIH IZMJENA ZAKONA PRIHVATILA AMANDMAN POSLANIKA HUSEINA ROŠIĆA, KADA JE RIJEČ O SRAZMJERNIM PENZIJAMA, GDJE LJUDI PRIMAJU PENZIJE, NA PRIMJER U USK-U, U RASPONU OD 90 DO 250 KM. KOLIKO PREMA EVIDENCIJAMA IMA TAKVIH PENZIONERA I DA LI ĆE NA OVAJ NAČIN BITI ISPRAVLJENA NEPRAVDA PREMA NJIMA?

"Slično kao i kod policijskih službenika, u osnovnom tekstu zakona nije prepoznata pozicija određene skupne penzionera kojima je 1992. vlast na teritoriju koji je tada bio RS zaključila radni odnos poslije 30. aprila, pa su se našli u kategoriji srazmjernih penzija. Veći dio tih penzija, kad se sabere naš dio i dio iz Fonda PIO RS-a, ne dostiže iznos minimalne penzije u FBiH. Ta situacija je najizraženija u USK-u (Ključ, Sanski Most), pa je i predlagač kao poslanik iz te regije izborio ispravku te greške i nepravde. Nemamo podatke o tačnom broju, jer srazmjerna penzija može biti i iz više od dva izvora (FBiH i RS), međutim procjene su da to neće biti brojka koja će finansijski bitno opteretiti sistem, pogotovo što su svi oni već u penziji sa nekim iznosom, a ovim će se samo namiriti dio do minimalne penzije. Dakle, ovom izmjenom na kojoj već dugo insistira i Udruženje penzionera FBiH će biti ispravljena nepravda prema tim penzionerima."

IMA LI FBIH STABILAN PENZIJSKI SISTEM I MOGU LI PENZIONERI RAČUNATI U NAREDNIM GODINAMA NA SIGURNE I BOLJE PENZIJE?

"Federacija je 2018. izvršila kvalitetnu reformu penzijskog sistema, koju mnogo ekonomski i politički stabilnija društva teško uspiju dovesti do kraja. Navest ću samo nekoliko najkrupnijih pozitivnih efekata reforme provedene novim Zakonom o PIO: za sticanje prava na penziju vraćen je uvjet radni staž, definirana je granica za penzionisanje sa nedovoljnim brojem godina radnog staža, od 65 godina života, uspostavljen je apsolutno pravedan izračun visine penzije za buduće penzionere kroz bodovni sistem, uspostavljeno je redovno usklađivanje koje osigurava odražavanje realne vrijednosti penzije i njihov postepeni realni porast.

PRAVEDAN SISTEM

U startu 2018. djelimično je ispravljena pozicija starih penzija, uspostavljen je omjer između najviše i najniže penzije od 5:1, što je praksa u Evropi i još niz manje uticajnih, ali bitnih poluga za funkcionalan i dugoročno održiv penzijski sistem. Zahvaljujući tom zakonu i poboljšanjima koja su prošla u PD, a nadam se da će biti potvrđena u Domu naroda, penzioneri će 2022. osjetiti sa značajnijim stopama usklađivanja i nadam se vanrednog povećanja, kvalitet penzijskog sistema koji smo izgradili. Jedan od dokaza da je izgrađen pravedan i dobar penzijski sistem su i pokušaji raznih privilegiranih skupina društva da vrate nezaslužene privilegije i da derogiraju zakon. Takođe, i poslodavci vrše pritisak na smanjenje doprinosa za PIO, valjda po logici da penzionerima ne treba pristojna penzija iako su naše stope iste, a u nekim slučajevima i niže od zemalja u okruženju i zemalja EU sa uporedivim sistemom."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...