IAKO SU PRIMILI DVIJE DOZE, NISU DOVOLJNO ZAŠTIĆENI: Ova bi se kategorija pacijenata trebala posebno čuvati koronavirusa…

Studijom nije analizirana učinkovitost vakcina u prevenciji zaraze.

  • Zdravlje

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 0

Onkološki bolesnici koji su vakcinisani dvjema dozama vakcina protiv COVID-19 ne bi smjeli potcijeniti opasnost od zaraze koronavirusom, upozorili su naučnici.

Od 54 onkološka pacijenta, koji su se zarazili koronavirusom unatoč tome što su vakcinisani dvjema dozama Modernine i Pfizero/BioNTechove vakcine ili jednom dozom Johnson&Johnsonova vakcine, a prije preporuke da se vakcinišu boosterom, 65 posto ih je hospitalizirano, 19 posto je završilo na odjelima za intenzivnu njegu, a 13 posto ih je umrlo, podaci su Međunarodnog konzorcija za proučavanje COVID-19 i raka.

Studijom nije analizirana učinkovitost vakcina u prevenciji zaraze.

No među pacijentima vakcinisanim dvjema dozama koji su se zarazili koronavirusom, COVID-19 bio je jednako težak kao u usporednoj skupini od 1.656 nevakcinisanih pacijenata s rakom i COVID-19, objavili su naučnici u časopisu Annals of Oncology. Pokazalo se da je rizik bio najveći za pacijente s rakom krvi.

Mnoge studije ukazuju na to da se u pacijenata koji boluju od nekog oblika raka ne uspijeva stvoriti snažan imunološki odgovor organizma, a ovo je prva velika studija koja vjerovatno upućuje na posljedice, rekao je dr. Jeremy Warner sa Univerziteta Vanderbilt u Nashvilleu.

Kod onkoloških bolesnika dodatne booster doze su ključne, kao i kontinuirano nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka i poticanje svih njihovih bliskih kontakata da se vakcinišu, kazao je Warner.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...