KOLUMNA AVDE AVDIĆA: “Sve dok SDA i njen predsjednik ostanu nijemi, Milorad Dodik, Dragan Čović, Janez Janša i Viktor Orban će imati alibi”

Izet Nanić je od Bužima napravio herojski grad. Mersudin Nanić svojim Facebook statusom srušio je dobar dio ugleda tog grada koji će uskoro biti vrata Schengen zone

  • Politika

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 19

Kako, za razliku od Bakira Izetbegovića, ne bih pravio elementarne greške, poistovjećujući hadise i ajete, dobro sam utvrdio gradivo. Hadisi su riječi Muhammeda a.s, a ajeti su Božije riječi, zapisane u Kur’anu. O ajetima se ne raspravlja, dok hadisi mogu biti “sahih”, tj. vjerodostojni, i oni koji nisu u potpunosti vjerodostojni. Zato ću ovu kolumnu zasnovati na onome što je nesporno.

”Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni”, glasi dio jedanaestog ajeta sure Er Ra’ad.

TOLERANCIJA I IDIOTI

Bošnjaci su najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini. Većina Bošnjaka su muslimani. A bosanski muslimani su, reći će nedavno mađarski premijer Viktor Orban, “sigurnosna prijetnja”. Desničarska Evropa je podržala ovaj stav, a ljevica je, fokusirana na božićni šoping, uglavnom prešutjela izjavu jedne od najvećih članica Evropske unije. Odavno već znamo šta francuski predsjednik Emmanuel Macron misli o bosanskim muslimanima, koji su za njega “tempirana bomba na granicama Hrvatske”. Hrvatski predsjednik, ljevičar Zoran Milanović pak Bošnjacima preporučuje da “prvo koriste sapun, a onda parfem”, Milorad Dodik pripadnicima SIPA-e javno poručuje da se “okupaju” kako bi sa sebe uklonili miris Sarajeva ili, da iskoristimo njegov rječnik, “evropskog Teherana”.

”Mi smo kršćani i to je moje iskustvo. A iz iskustva mogu reći da muslimani ne napuštaju svoje vrijednosti. Ja ne pozivam na mržnju, ja ne pozivam na odbacivanje, ali želim skrenuti pažnju na to da je ovo naša najvažnija vrijednost. Samo pozivam na to da odbranimo Evropu, cijelu Evropu, ne samo EU”, kazao je Milorad Dodik govoreći krajem septembra na Demografskom forumu u Mađarskoj.

U publici su tog dana sjedili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, mađarski premijer Viktor Orban, šef slovenačke Vlade Janez Janša i bivši američki potpredsjednik Mike Pence. Niko nije reagirao. Naprotiv, Dodik je zaradio aplauz govoreći o muslimanima kao “sigurnosnoj prijetnji”. Da se Orban u potpunosti slagao s njim, saznali smo tri mjeseca kasnije.

Dodikove, Milanovićeve i Orbanove izjave mnogima su u Bosni i Hercegovini otvorile oči. No šta je muslimanski odgovor na to?

Tolerancija. I samo tolerancija. Tolerancija koja će pokazati kršćanskoj Evropi da, u ovom slučaju, bosanski muslimani nisu sigurnosni problem.

”Draga braćo i sestre”, zagrmjet će prije šest godina u Potočarima reisul-ulema Husein Kavazović, “ostanimo dostojanstveni u našem bolu i nemojmo dozvoliti onima koji su ovaj bol prouzrokovali da danas oni budu ovdje iznad našeg dostojanstva. Ostanimo dostojanstveni kao muslimani. To je naša obaveza prema našim šehidima i prema našoj vjeri.”

To je, dakle, pravi odgovor na sve izraženiju islamofobiju u Evropi. To je patriotizam i to je islam.

Ali da sada budem otvoren, među bosanskim je muslimanima sve više idiota. Mersudin Nanić je jedan od njih. I njegova matična SDA u Bužimu. Jednim svojim Facebook statusom ovaj načelnik herojske krajiške općine, slavnog prezimena Nanić, dao je Miloradu Dodiku i sličnim orbanima alibi za narednih pet godina širenja islamofobije. Jer zašto se evropski kršćani ne bi plašili muslimana “koji će narediti da se ukloni plakat” kojim se čestita Božić.

”Poštujemo svakoga i svačije, ali svoje ne damo”, završava svoj sramotni tekst Mersudin Nanić, reagirajući na džambo plakat postavljen u Bužimu kojim se čestita Božić i Nova godina.

I to nije bilo sve. Svog načelnika je podržala i općinska organizacija SDA. “Ovakva praksa se više nikada ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada, iduće godine ne bi nas začudilo da u centar grada donesu slamu i jaslice”, saopćili su iz Općinskog odbora SDA Bužim.

Stranačka centrala je šutjela. Valjda zbog toga što predsjednik SDA još nije uspio definisati razliku između hadisa i ajeta, pa ne zna da u Kur’anu piše da - “nema prisile u vjeru”. Izetbegovićevu šutnju o sramotnom djelovanju njegovih kadrova u Bužimu iskoristio je, logično, HNS Dragana Čovića. “Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer ‘moderne i građanske’ države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje”, saopćili su iz Hrvatskog narodnog sabora.

STRAH OD MUSLIMANA

Može li se reći da su u krivu? Ne. Sve dok Stranka demokratske akcije i njen predsjednik ostanu nijemi na ovakve ispade, Milorad Dodik, Dragan Čović, Janez Janša i Viktor Orban će imati alibi za širenje islamofobije. Jer i mene kao muslimana je strah ovakvih muslimana.

Izet Nanić je od Bužima napravio herojski grad. Mersudin Nanić svojim Facebook statusom srušio je dobar dio ugleda tog grada koji će uskoro biti vrata Schengen zone.

”Sve je u igri. Nadam se da ću uspjeti i ja sa njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno”, bilo je posljednje što je napisao heroj Nanić.

U ponedjeljak navečer nije nestajalo struje u Bužimu. A bilo bi dobro da jeste. Možda tako Mersudin Nanić ne bi pisao gluposti na društvenim mrežama. Gluposti koje doprinose nestanku države za koju se borio njegov prezimenjak i rođak Izet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...