UVOD U RASPAD DRŽAVE: Hoće li Republika Srpska u januaru uspostaviti vlastito Visoko sudsko i tužilačko vijeće?

Pokušaj zadržavanja kontrole nad pravosuđem za opoziciju je dominantan razlog poteza koji najavljuje vladajuća struktura.

  • Politika

  • 05. Jan. 2022  05. Jan. 2022

  • 1

Malo je vjerojatno da bi u januaru Republika Srpska mogla uspostaviti vlastito Visoko sudsko i tužilačko vijeće što, prema dostupnim informacijama, ocjenjuju i u redovima vladajuće stranke. Unatoč najavama presjednika SNSD-a Milorada Dodika, nema naznaka da bi se to moglo dogoditi, niti je do sada bila praksa da Narodna skupština zasjeda u januaru. Žustra javna polemika vodi se o motivima zbog kojih bi nakon Zakona o lijekovima pravosuđe bilo sljedeće na listi vraćanja nadležnosti entitetu.

Donijećemo Zakon o VSTV-u, ali teško tokom januara, kako zbog praznika tako i zbog prakse parlamenta, smatra poslanik SNSD-a koji podsjeća da je zadati rok do šest mjeseci. Srđan Mazalica kaže da je osnovni motiv nezadovoljstvo radom i neustavnim uspostavljanjem pravosuđa BiH. Odbacuje tvrdnje kako je stvarna namjera pokušaj zadržavanja političke kontrole nad pravosuđem i sprečavanja istraga o visokoj korupciji političkog vrha RS-a, pa i samog Milorada Dodika.

"Toliko godina je do sada bilo, da je bilo kakva istraga mogla biti pokrenuta, bila bi pokrenuta vezano za navodni kriminal itd. Podsjetiću da je Dodik bio već jednom premijer, pa nije bio premijer, da su bili određeni procesi, da su oni pali", kaže Mazalica.

Pokušaj zadržavanja kontrole nad pravosuđem za opoziciju je dominantan razlog poteza koji najavljuje vladajuća struktura.

"Ja mislim da više niko u to ne sumnja, pogotovo nakon prošle sjednice, posebne sjednice o vraćanju nadležnosti, kada je visoki funkcioner SNSD-ove koalicije ponudio SDS-u i PDP-u da podržimo svi zajedno ukidanje VSTS-a, a da bi oni odustali od svih drugih vraćanja nadležnosti", ističe Igor Crnadak, narodni poslanik PDP-a u NSRS-u .

Teško je sa sigurnošću tvrditi da bi sprečavanje istraga moglo biti razlog političkih poteza, ali je jasno da se dešavaju nakon određenih promjena u djelovanju pravosuđa, kaže urednik portala koji istražuje kriminal i visoku korupciju.

"Imamo promjene na čelu VSTV-a, imamo promjene koje sigurno ne idu u prilog političarima. Vidimo u posljednjih nekoliko mjeseci velike akcije hapšenja zbog droge prije svega, krijumčarenja i očigledno da su se neke stvari počele mijenjati", navodi Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Dok o navodnom Dodikovom motivu da izbjegne istrage pišu ugledni strani listovi poput "New York Timesa", on sam osvrće se na postupak koji je Tužilaštvo BiH povelo zbog narušavanja ustavnog poretka i zbog kojeg bi mogao da bude saslušan.

"Ja mislim da se radi o pakovanju, podići će se optužnica, pa će oni pokušati da meni zabrane rad ili nešto slično, pa kad prođu izbori od toga neće biti ništa", kaže Dodik.

Ovu istragu farsom nazivaju i vlast i opozicija u RS-u. Prvi su uvjereni da su pod istragom iako su jedini svojim postupcima štitili Ustav BiH, a drugi da eventualno podizanje optužnice ili suđenje u izbornoj godini mogu samo da idu u korist SNSD-u. 

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...