BRUKA I SRAMOTA: Partizansko groblje u Mostaru nisu devastirali vandali, već promotori poraženih ideja...

Na samom ulazu u centralni kompleks Partizanskog spomen-groblja, na crvenoj podlozi su išarani simboli kukastog križa, te ustaškog simbola slova “U” sa pridodatim križem.

  • Društvo

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 3

Ispisan je i slogan “Tito je mrtav”, kao i uvredljivo ime za Bošnjake – “balije”.

Treba podsjetiti da je ovo samo jedan u nizu incidenata i ataka na Partizansko spomen-groblje, koje je očito mnogima trn u oku.

U više navrata državni i gradski organi, ali i neke nevladine organizacije, obećavale su da će riješiti problem skrnavljenja jednog od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika na području bivše Jugoslavije, ali je to uvijek nakon početkog entuzijazma brzo zaboravljano i od toga se, manje-više, odustajalo.

Ovo je dobra prilika da nova Gradska uprava pokaže malo više odlučnosti, ali i entuzijazma kako bi se spriječilo ovakvo vandalasko ponašanje, koje nažalost nije samo puki incident, već i otvoreno širenje mržnje, te zagovaranje poraženih fašističkih i nacističkih ideja iz Drugog svjetskog rata, piše portal "Starmo".

Oni koji se pozivaju na “evropske vrijednosti” morali bi znati da fašizam i nacizam nikako nisu te vrijednosti na kojima počiva moderna Evropa.

Ukoliko se zaista želi riješiti ovaj problem, onda se to sasvim sigurno može učiniti. Međutim, pravo je pitanje da li postoji istinska volja za takvo nešto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...