DIREKTOR BOLNICE U SPLITU U PANICI: "Svi koji su bili na novogodišnjim okupljanjima mogu biti..."

Na praznik je 43 posto testiranih pozitivno, njih malo više od 3.900.

  • Regija

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 0

Četvrti pandemijski val pretvorio se u peti. Omikron je na djelu - raste broj novozaraženih. Strahuje se od novog jačeg pritiska na zdravstveni sistem Hrvatske, izvještava HRT.

Na praznik je 43 posto testiranih pozitivno, njih malo više od 3.900. U bolnicama je gotovo 1.900 pacijenata. Na respiratoru 245. Preminula je 41 osoba. Dodatno se postrožuju epidemiološke mjere.

Uz nisku stopu procijepljenosti bukti zaraza u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Više od 50 posto testiranih u županiji zaraženo je koronavirusom. Tamošnji KBC, najopterećenija bolnica u Hrvatskoj, pod sve je većim pritiskom. Neizbježno je širenje COVID kapaciteta.

Ravnatelj splitske bolnice, profesor Julije Meštrović, rekao je u Dnevniku da su svi koji su bili na novogodišnjim druženjima još uvijek mogu oboljeti.

"Moramo biti pripravni na nove pacijente", rekao je.

Na respiratoru je jutros u KBC-u Split bilo 47, a večeras 48 osoba.

Meštrović je objasnio da se u bolnicu primaju samo bolesnici kojima je potrebno bolničko liječenje.

"Od svih hospitaliziranih, na respiratoru ih je 1/4, a ostali primaju kisik, rekao je i naglasio da se ne prima nitko kome nije potrebno bolničko liječenje.

"Nakon dvije godine borbe s pandemijom medicinsko osoblje radi na isti način. Nigdje nećete naći osoblje koje radi s toliko entuzijazma i požrtvovnosti kao u našem COVID centru. To bi bila lekcija za sve nas, vidjeti te mlade ljude, sestre, tehničare, doktore, kako sjajno rade. Ali imamo premalo osoblja. Obratio sam se Ministarstvu zdravstva i dobili smo ispomoć od 18 medicinskih sestara i tehničara - 10 iz Splita, osam iz ostalih gradova. Nastojat ćemo im pružiti najbolje mogućnosti za rad", rekao je.

Na pitanje koliko su u ovakvoj situaciji uskraćeni ostali pacijenti odgovorio je da su operacijski programi smanjivani onoliko koliko je bilo najnužnije moguće, a nastojali su raditi koliko je bilo raspoloživog osoblja.

"Program nikada nije bio ukinut do kraja. Morat ćemo reducirati elektivni operacijski program, moramo opskrbiti hitne pacijente, sve onkološke programe. Međutim, drugo će ovisiti o raspoloživom osoblju. Ne može se raditi kako je uobičajeno, to je golema šteta i neugoda za sve nas. No, ako imate pacijente na respiratoru, onda su oni prioritet. Imamo mnoštvo pacijenata koji ne moraju biti hitno operirani i morat će pričekati. Zbog toga nam je svima žao", poručio je dr. Meštrović.

Omikron na djelu - raste broj novozaraženih

Prvi put od početka epidemije Šibenik je ostao bez slobodnih respiratora. Dio pacijenata prebacuje se u splitsku, ali i bolnice na sjeveru Hrvatske.

"I u drugim bolnicama je teško stanje i oni su s opremom na rezervama, i kada bi posudili respirator falilo bi nam druge opreme i prostornih kapaciteta, a i kadrova koji bi se brinuli o takvim pacijentima", rekao je Kristijan Stipaničev, v.d. direktor Opće bolnice Šibenik.

Alarmantno je stanje u KBC-u Split bilo i prije praznika. Sada se odgađa sve što nije hitno. Reorganizacijom bolnice osigurana su još 32 mjesta za covid pacijente.

"Privremeno je nužna ova redukcija da bismo osigurali njegu onima s najtežim bolestima, a to su bolesnici s covidom", naglasio je Julije Meštrović, direktor KBC-a Split.

Pritisak na zdravstveni sistem rezultirao je pooštravanjem mjera. Usmjerene su uglavnom na dodatno ograničavanje broja ljudi na okupljanjima. Za ugostiteljske objekte nema dodatnih ograničenja, ali bit će intenzivnije kontrole.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...