IVAN ĐIKIĆ ŽESTOKO PROZVAO PLENKOVIĆA I ŠTAB: "Umanjivali su opasnost dok ne prođu proslave"

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske, u protekla 24 sata zabilježio je 8.817 novih slučajeva zaraze, dok je 1.820 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 249 pacijenata.

  • Regija

  • 08. Jan. 2022  08. Jan. 2022

  • 1

Đikić je naglasio da je osobno pisao premijeru i ministru zdravlja o opasnosti koja nam prijeti, ali očito za to nije bilo sluha.

Brojke zaraženih koronom u Hrvatskoj drastično rastu.

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske, u protekla 24 sata zabilježio je 8.817 novih slučajeva zaraze, dok je 1.820 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 249 pacijenata. Preminulo je 36 osoba, pa se ukupan broj preminulih od početka pandemije popeo na 12.841.

A među novozaraženima dominira soj omikron.

"U Zagrebu smo u utorak imali 80 posto omikrona", rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, koji je prije manje od dvije sedmice, 30. decembra istaka kako je novog soja u Hrvatskoj malo.

"Sve zajedno, imamo 51 potvrđeni slučaj omikrona u Hrvatskoj", rekao je tada gostujući u HTV-ovom "Otvorenom".

Da širenje omikrona u Hrvatskoj nije iznenađenje, za Jutarnji je istakao ugledni hrvatski naučnik Ivan Đikić.

"Današnja slika širenja omikrona gorka je realnost, na koju sam, s brojnim stručnjacima, javno upozoravao da će se dogoditi. Pisao sam i osobno premijeru i ministru zdravlja o ovoj opasnosti, prije svega zato što Hrvatska ima jako nizak nivo vakcinacije i omikron se može brže i opasnije širiti među populacijom, pogađajući posebno starije i nevakcinisane osobe.

Nažalost, Štab nije želio testirati na vrijeme, umanjivao je brojeve i opasnost dok nisu prošle sve 'proslave'. Imali smo potpuno krivu komunikaciju Vlade i Štaba prema građanima. Za razliku od Hrvatske, u mnogim drugim zemljama EU uvedene su preventivne mjere koje su bile prilagođene opasnosti u njihovim sredinama. Spasili su veliki broj života. Kod nas četvrti i peti val spajaju, jer mi uopće nemamo adekvatne mjere i ljudi se ismijavaju s takvom politikom i mjerama", upozorio je Ivan Đikić, profesor na Univerzitetu Goethe u Frankfurtu, za Jutarnji list.

Prilično pesimistično gleda na budućnost.

"Sada je prekasno i, nažalost, teško reagirati, jer imamo više od 50 posto pozitivnih na testiranju. Možemo se samo nadati da će zdravstveni radnici svojim naporima pomoći onima koji dođu u bolnice na najbolji način. Oni će ponovno iznijeti najveći posao u borbi s virusom, ali nisam siguran da će biti adekvatno plaćeni za taj rad", dodao je Đikić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...