“POZIVAMO NADLEŽNE DA PROVEDU ISTRAGU”: Oglasili se iz Američke ambasade nakon provokacija u RS-u oko neustavnog 9. januara

"SAD su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u Republiku Srpsku tokom prethodnog vikenda."

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 2

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju... uoči proslave zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima.

Povodom incidenata koju se dešavali iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pozvali su da se provedu istrage, a vinovnici pozovu na odgovornost.

"SAD su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u Republiku Srpsku tokom prethodnog vikenda.

Pozivamo nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu o ovim incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost.

Održivi povratak izbjeglih lica predstavlja važan aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma i vlasti Bosne i Hercegovine dužne su povratnicima osigurati da žive u bezbjednom i sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i zastrašivanja", odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD, prenosi Federalna.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...