NA SUĐENJU NOVALIĆU I OSTALIM SASLUŠAN SVJEDOK S IMUNITETOM: Da li je zloupotrijebljen pečat i potpis premijera FBiH?

Imunitet je iskoristio kada je odbrana postavila pitanje tačnosti falsifikovanja pečata i potpisa premijera Federacije.

  • Hronika

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 1

Da li je zoupotrijebljen pečat i potpis premijera Federacije BiH, pitanje je na koje tokom održavanja ročišta u predmetu "Respiratori" nije ponuđen odgovor svjedoka koji je iskoristio imunitet. Ranije je prilikom saslušanja Tužilaštva istakako da je „stvarna“ cijena 100 respiratora bila 1,5 miliona eura i da je s dobavljačima iz Kine dogovoreno da se napravi lažna faktura na iznos od 3,9 miliona eura! Danas je potvrdio riječi odbrane o vrtoglavim promjenama cijena u momentu nabavke, piše N1.

Benjamin Nuhanović, Marko Mađar, Ljupković Marko, Nešić Dušan, Sanja Lekić, Nenad, sudionici su razgovora vođenih putem WhatsApp-a, bilo lično ili u grupama pod nazivima BMK-a, Kineska deca, Kristijan, a koje je odbrana Fikreta Hodžića, danas predočila u sudu.

Odbrana: Sjećate li se da ste komunicirali sa nekim od osoba kojem sam Vam navela da ćete biti ispitivani putem WhatsApp aplikacije?
Svjedok: Kako mislite ?
Odbrana: Pa da ste određenim osobama govorili idem na ispitivanje, sad sam došao sa ispitivanja i slično?
Svjedok: Ne sjećam se.

Ovo je bio najčešći odgovor svjedoka kojem je dodijeljen imunitet. Uz to vrlo često u sudnici se čulo lagao sam, kada su se pitanja odbrane odnosila na komunikaciju putem WhatsApp-a gdje su razmjenjivane i brojne uvrede, pogrdne riječi i prijetnje na račun optuženog Fikreta Hodžića.

“Mi smo predočili svu dokumentaciju koju smo imali na okolnosti ovih prijetnji jer očito da su se određenom trenutku pokazivali pištolji, iznosile jako pogrdne riječi”, kazala je Mirna Avdibegović, braniteljica optuženog Hodžića.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrana je, nastojeći dovesti u pitanje kredibilitet svjedoka sa imunitetom, tvrdila i da je ispoljavao netrpeljivosti i likovanja prema Hodžiću i nakon hapšenja.

Džemila Begović, sutkinja: Pravni savjetnik je tu da eventualno ne date odgovor na neka pitanja da sebe ne dovete u krivično gonjenje za koja nemate imunitet, a ne da vas podsjeća šta ste sve radili i kad ste davali izjave, ako se ne sjećate nije zlo reći da se ne sjećate.
Svjedok: Ne sjećam se.

Imunitet je iskoristio kada je odbrana postavila pitanje tačnosti falsifikovanja pečata i potpisa premijera Federacije.

“Taj dokument koji sam ja predočila, ako razlučite, prethodno sam pitala svjedoka i on je rekao dva pisma namjere, nijednom riječju nije spomenuo taj dokument. Ovo je treći dokument za koji je odbrana iznijela dokaze i svoju tvrdnju da je svjedok sam sačinio dokument zloupotrebljujući i memorandum i pečat premijera Federacije”, dodala je Avdibegović.

Tužilaštvo BiH je u sudnici istaklo kako je u okviru predmeta u slučaju "Respiratori" planiralo ispitati 67, ali da je u međuvremenu odustalo od većine njih, te da je preostao 31 svjedok uz osam vještaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...