STATE DEPARTMENT UPOZORAVA: Vježbe Rusije i Bjelorusije izgovor za napad na Ukrajinu...

Zvaničnica State Departmenta još tvrdi da predložene izmjene Ustava Bjelorusije sadrže formulaciju koja se može interpretirati kao “otvaranje puta Rusiji za raspoređivanje garnizonskih snaga na teritoriji Bjelorusije”, ali i za raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 0

Američke vlasti smatraju da predstojeće zajedničke vojne vježbe oružanih snaga Rusije i Bjelorusije mogu poslužiti ruskoj strani kao izgovor za napad na Ukrajinu sa sjevera, izjavila je visoka zvaničnica State Departmenta.

“Zabrinjavaju izvještaji o kretanju ruskih trupa prema Bjelorusiji, navodno u okviru redovno zakazane zajedničke vojne vježbe u veoma osjetljivom trenutku, naravno izazivaju zabrinutost da bi Rusija mogla da stacionira svoje trupe u Bjelorusiji pod maskom zajedničkih vojnih vježbi, a zapravo bi mogla da napadne Ukrajinu sa sjevera. Učešće Bjelorusije u takvom napad bi bilo potpuno neprihvatljivo”, upozorila je ona, prenio je Tanjug agenciju TASS.

Zvaničnica State Departmenta još tvrdi da predložene izmjene Ustava Bjelorusije sadrže formulaciju koja se može interpretirati kao “otvaranje puta Rusiji za raspoređivanje garnizonskih snaga na teritoriji Bjelorusije”, ali i za raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije.

Premještanje vojnika

Moskva je u utorak objavila da je počela da premješta vojnike sa Dalekog istoka u Bjelorusiju zbog velike vojne vježbe, što će dodatno ojačati ruske snage u blizini Ukrajine i povećati strahovanja Zapada od moguće invazije Rusije na tu zemlju, prenijela je Beta.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da vojna vježba, između ostalog, predviđa uvježbavanje zajedničkog odgovora Rusije i Bjelorusije na vanjske prijetnje.

Fomin je kazao da će raspoređivanje vojnika i oružja za vježbu u Bjelorusiji trajati do 9. februara. Očekuje se da će vježba biti održana od 10. do 20. februara.

Radi vježbe “odbijanja vanjske agresije”, Rusija će u Bjelorusiju poslati 12 borbenih aviona Su-35 i nekoliko jedinica protuzračne odbrane, rekao je Fomin.

Naveo je da vježba u Bjelorusiji odražava potrebu koncentriranja cjelokupnog vojnog potencijala Rusije na zapadu zemlje.

Fomin nije kazao koliko vojnika i naoružanja će biti premješteno u Bjelorusiju, niti je naveo broj vojnika koji će učestvovati na vojnoj vježbi.

Prebacivanjem vojnika bile bi znatno ojačane ruske snage u blizini Ukrajine, koje trenutno, prema procjenama, uključuju gotovo 100.000 vojnika, tenkove i drugo teško naoružanje, zbog čega Kijev i Zapad strahuju da Rusija planira invaziju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...