BISERA NA BIS, ZA RAJU SA "HAYATA": Ministrica vanjskih poslova BiH Aliji Izetbegoviću "podmetnula" osnivanje BiH i autorstvo nad najpoznatijim zaključkom ZAVNOBiH-a!? (VIDEO)

Očito je da mrski komunisti i dalje ne miruju, oni šire neistine i neprijateljsku propagandu tvrdnjama da se u BiH loše živi, da mladi u kolonama napuštaju zemlju, da raste broj samoubojstava...

  • Mini market

  • 20. Jan. 2022  20. Jan. 2022

  • 8

Intervju kojeg je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dala Televiziji "Hayat" (u kojoj je neposredno pred rat i kratko tokom rata bila direktorica) naišao je na oštre kritike, negodovanja i podsmijeh brojnih medija, komentara na društvenim mrežama... Uglavnom se reagiralo na dio Turkovićkinog intervjua u kojem je govorila o vrlo dobrom životnom standardu stanovnika Bosne i Hercegovine, minimizirala siromaštvo, hvalila vlast koja iz godine u godinu osigurava nemjerljiv ekonomski rast i socijalnu pravdu svojim građanima.

No, nije to bio jedini skandal, odnosno nepodnošljiva, sirova bahatost, ekonomski zbrinute i financijski potkožene ministrice Turković. Dapače, nije to čak bila ni najdrskija i najneuviđavnija besmislica koju je mrtva-hladna, sita, a ne gladna, ona izgovorila.

Bisera Turković, doktorantica "međunarodnih odnosa" na nekom slabo poznatom američkom univerzitetu, u kratkim crtama je za potrebe TV "Hayat" lepršavo preletjela preko ključnih istorijski procesa i tačaka prijelomnih u nastanku Bosne i Hercegovine i osnovnih ustavno-pravnih postulata na kojima ona počiva. Nije doktorica Turković upala u zamku svojih stranačkih i akademskih kolega i nacionalno-romantičarskih tlapnji o "hiljadugodišnjoj" povijesti Bosne i Hercegovine, ona je bila neuporedivo racionalnija i nepretencioznija; Bosna i Hercvegovina se konstuirala kao država onog dana kada je osnovana Stranka demokratske akcije, a to je bilo, tačno i precizno, 26. maja 1990. godine. Evo tog njenog ispada.

"Bosna i Hercegovina je država svih njenih građana, svih njenih naroda i taj princip koji je postojao od početka, od osnutka Bosne i Hercegovine, odnosno od osnutka Stranke demokratske akcije, odnosno od Osnivačke Skupštine Stranke demokratske akcije", sažela je u najkraćim crtama Bisera Turković povijest države čiija je ministrica i čija je diplomatska karijera skoro poklapa sa "rodnim listom" BiH. 

Po čemu je još značajan taj datum, osim što su stvorene, istovremeno, jedna pored druge, bešavno povezane i isprepletene Stranka demokratske akcije i Bosna i Hercegovina. 

Značajno je i to, podučava gledatelje Hayata ministrica što je upravo tom prigodom "rahmetli Alija Izetbegović rekao 'Bosna i Hercegovina je i srpska i hrvatska i bošnjačka, a nije ni srpska ni hrvatska ni bošnjačka, eksluzivno, dakle pripada svim ljudima, svim narodima'".

Ovo otkriće bi zacijelo iznenadilo i samog "osnivača" Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovića. Teško da bi se i on mogao sjetiti, kada je rekao i gdje je zapisao, da li u "Islamskoj deklaraciji" ili knjizi "Islam između Istoka i Zapada" ovu podlu komunističku floskulu "i, i, i, ni, ni, ni". Pa, on i njegovi prijatelji i istomišljenici su 45 godina radili protiv komunističkih floskula i parola i sada im neko, ne baš neko, nego mangupka iz vlastitih redova podmeće to ZAVNOBIH-ovsko kukavičije jaje pod bubrege. Pa, koliko su puta on i njegovi ahbabi upozoravali da na zasjedanju ZAVNOBIH-a nije bilo legitimnih predstavnika muslimana, dakle Mladih muslimana, nego sve "go komunista, sa dna kace" i din-dušmanin.

Očito je da mrski komunisti i dalje ne miruju, oni šire neistine i neprijateljsku propagandu tvrdnjama da je u BiH loše živi, da mladi u kolonama napuštaju zemlju, da raste broj samoubojstava...

A sada nešto sasvim, smrtno ozbiljno: ako ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ne poznaje svoju državu, podcjenjuje njenu sadašnjost, falsificira i karikira prošlost, ukoliko vrši nasilje nad elementarnom pameću i dostojanstvom njenih građana, odakle nam uopće pravo da od ministara vanjskih poslova, diplomata drugih država očekujemo da budu drugačiji, obazriviji, delikatniji prema nama?!  

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...