Regija
PREDSJEDNIČKI IZBORI U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: U vodstvu kandidatkinja VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova
Prije 18 min0
Bijele pruge nisu pitanje sigurnosti hrane niti utječu na kvalitetu piletine, kažu iz National Chicken Councila.
Gastro
21. Jan. 2022 21. Jan. 2022
0
Ako ste nekad režući pileća prsa ili kotlete naišli na komad mesa kroz koji prolazi bijela 'traka' i pitali se šta je to, odgovor ima voditelj Odjela za peradarstvo i profesor na Univerzitetu Georgia Todd J. Applegate koji kaže da su bijele prugice samo mišićna vlakna.
"Iako ne leti, perad ima prsne mišiće predviđene za let i u njima nastaju takozvana brza mišićna vlakna", objasnio je Applegate i dodao da upravo zbog mišića pileća prsa imaju tako malo masti, svega jedan do 2,5 posto.
S njim se slažu i članovi američkog National Chicken Councila koji napominju da ‘bijela pruga nije nikakav pokazatelj kvalitete ili nekvalitete mesa pilećih prsa’, a ima je ukupno između 12 i 43 posto svih ptica.
I premda su sigurne za jelo, studija Unvierziteta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila je da je da će većina potrošača, kad mogu birati, radije kupiti piletinu bez bijelih pruga, piše Večernji.
"Bijele pruge nisu pitanje sigurnosti hrane niti utječu na kvalitetu piletine", kažu iz National Chicken Councila gdje napominju da njima može biti prošarana i organski uzgojena, kao i perad iz slobodnog uzgoja.
S prugicama ili bez njih, ističe Applegate, bijelo je meso zdravo i puno proteina, a niko ga ne jede koliko stanovnici SAD-a; naime jedno je istraživanje iz 2020. godine pokazalo da je prosječni Amerikanac samo u toj godini pojeo 44.2 kilograma piletine.
Što se tiče pripreme piletine s bijelim prugama i njenog okusa, Applegate je za Real Simple rekao da trakice mogu eventualno utjecati na to koliko će tekućine prsa upiti ako ih marinirate, a i tu je razlika ima li ona prugice ili ne zanemariva ili ‘vrlo suptilna’…
Regija
PREDSJEDNIČKI IZBORI U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: U vodstvu kandidatkinja VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova
Prije 18 min0
Ekonomija
ZENIČKI PRIVREDNIK OTVORIO 50 RADNIH MJESTA: "Kad bismo radili kao Nijemci, imali bismo više od njih"
Prije 23 min0
Politika
VUKANOVIĆEVA KOLEGICA ZAGORKA GRAHOVAC: "Rezoluciju ne možemo pozdraviti ni u kojem slučaju ali 90 posto Srba ne misli kao Dodik"
Prije 27 min0
Evropa
POPULISTIČKI PREMIJER: Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Prije 29 min0
Gastro
STARINSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA: Štangle od oraha po receptu iz 1956.
22. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
Prije 9h0
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.