ŽESTOKE KRITIKE BIŠČEVIĆ-TOKIĆ NA RAČUN LIDERA NiP-a: “Konakoviću su njegove ambicije i stranka očigledno mnogo važniji od naroda koji ga plaća”

Status Biščević-Tokić prenosimo u cijelosti.

  • Politika

  • 22. Jan. 2022  22. Jan. 2022

  • 6

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić na svom Facebook profilu osvrnula se na najnovije "analize" skupštinskog kolege, zastupnika Elmedina Konakovića na društvenim mrežama.

Ona je poručila Konakoviću da umjesto "analiziranja" izmjena Ustava i Izbornog zakona konačno počne rješavati katastrofalnu sigurnosnu situaciju koju ne uspijevaju kontrolisati njegov ministar MUP-a i njegov policijski komesar, ili da rješava krah zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Status Biščević-Tokić prenosimo u cijelosti:

- Moj kolega, kantonalni zastupnik Elmedin Konaković, je ponovo osjetio potrebu da na društvenim mrežama "analizira" pitanje izmjena Ustava i Izbornog zakona, ali ne suštinu tog pitanja, jer on to ne razumije, već ulogu SDA u cijelom procesu.

Ima kolega Konaković dilemu oko čega probosanske stranke treba da se okupe. Ako sumnja u potrebu okupljanja svih probosanskih stranaka oko ključnih pitanja za državu Bosnu i Hercegovinu, stavljajući pri tome sitne stranačke interese po strani, onda on zapravo dovodi u pitanje pripadnost svoje stranke tom bloku. Mogu se probosanske stranke okupiti čak i oko prijedloga Stranke za BiH iz 2010. godine o četvrtom članu Predsjedništva, kojeg Konaković danas, u nedostatku vlastitih ideja i izostanku razumijevanja ovog pitanja, pokušava predstaviti kao svoj.

Dogovorio se kolega Konaković 10. novembra prošle godine sa nekoliko parlamentarnih stranaka da se izmjene načina izbora i ovlaštenja Predsjedništva BiH i domova naroda trebaju usvojiti "kao jedinstven set" na istoj sjednici. Stavio je i svoj potpis na taj stav.

Samo pet dana kasnije, Konaković je poručio da se prvo treba postići dogovor oko Predsjedništva BiH, a da su domovi naroda "sekundarno pitanje" koje bi se tek poslije analiziralo. I nakon toga, moj kolega iz skupštinskih klupa drugima drži predavanja o principijelnosti, kritikuje druge zbog odnosa sa HDZ-om i SNSD-om, dok člana Predsjedništva njegove stranke SNSD-ov načelnik postavlja za svog savjetnika, dok on Dodikove poteze naziva "državničkim" ili dok javno poručuje kako se treba izaći ususret HDZ-ovim zahtjevima o izboru članova Predsjedništva.

Poručuje kolega Konaković da se pregovori o Ustavu i Izbornom zakonu trebaju vratiti u institucije, pa on kao kantonalni zastupnik, u potrebi da postane relevantan, potrči da pregovara van institucija. Zatim zamjera što o izmjenama pregovara predsjednik Izetbegović, koji je u rukovodstvu Doma naroda PSBiH, a ne Džaferović, koji je član Predsjedništva BiH, iako se te izmjene usvajaju u PSBiH, a ne u Predsjedništvu BiH. Na Wikipediji o nadležnostima nema mnogo sadržaja.

Kolega Konaković bi se zaista trebao vratiti u institucije, ali u one u kojima, kako to voli kazati, on "lideriše procesima", te da konačno počne rješavati katastrofalnu sigurnosnu situaciju koju ne uspijevaju kontrolisati njegov ministar MUP-a i njegov policijski komesar, ili da rješava krah zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Međutim, Konakoviću su njegove ambicije i stranka očigledno mnogo važniji od naroda koji ga plaća.

Moj kolega, kantonalni zastupnik Elmedin Konaković, je ponovo osjetio potrebu da na društvenim mrežama „analizira“...

Objavljuje Jasmina Biscevic TokicSubota, 22. siječnja 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...