ŽIVOTINJSKA FARMA STRANKE DEMOKRATSKE AKCIJE: Zašto Haris Zahiragić misli da ga je ministar Vranić uvrijedio "životinjskim epitetom" kada ga je nazvao "junošom"? (VIDEO)

Da vidimo zašto bi Zahiragić, nekadašnji uzoran student Pravnog fakulteta i stranački navođeni studentski lider, odgovarajući mu istom mjerom i jezikom nazvao ministra Vranića "govedom", ali et, ne želi da mu daje "životinjske epitete".

  • Politika

  • 23. Jan. 2022  23. Jan. 2022

  • 17

Haris Zahiragić, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije, poslanik u Skupštini Kantona Sarajeva, udarna pesnica (neki kažu i udarna čakija!) stranačkih mladih lavova pod zaštitom Bakira Izetbegovića i supruge mu Sebije, ovih je dana u televizijskom razgovoru komentirao izjave kantonalnog ministra zdravlja Harisa Vranića. Ministar Vranić je prethodno na konferenciji za medije govorio o katastrofalnim posljedicama višedecenijskog upropaštavanja i pljačkanja zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevu, pa pored ostalog pomenuo i poslaničke istupe Harisa Zahiragića.

"Ja bih rekao prije svega da je ministar Vranić nekulturan, i to mu nije prvi put", kazao je Zahiragić. Potom je prilično uvrijeđeno nastavio: "Mene je lično (Vranić) nazvao junošom. Ja ovoga puta njega neću zvati govedom i tako dalje, neću da dajem životinjske epitete gospodinu ministru..."

Da vidimo zašto bi Zahiragić, nekadašnji uzoran student Pravnog fakulteta i stranački navođeni studentski lider, odgovarajući mu istom mjerom i jezikom nazvao ministra Vranića "govedom", ali et, ne želi da mu daje "životinjske epitete".

(Da nije možda dipl. pravnik Zahiragić htio reći "atribute", pa se nije znao odraziti, pardon izraziti).

Zato što je mladi SDA-ov lav ubijeđen da ga je Vranić nazvavši ga "junošom", odnosno da mu je "dao životinjske epitete", želio uvrijediti. Po njegovoj pameti i mukotrpno sticanom neznanju, "junoša" je "životinjski epitet" (kao i "govedo") jer označava "junca", odnosno mlado govedo.

U legendarnoj predstavi-monodrami "Glumac je glumac je glumac.." Zijah Sokolović se duhovito poigrava rimama, pa kaže: "mladi vo je junac, a glumac je, glumac je, glumac je... glumac". Mladi vo jeste junac, ali mladi vo nije junoša!

Dobro, to smo rasčistili, ali da vidimo šta onda "junoša" jeste i zbog čega je nazivanje tim "epitetom" razljutilo Zahiragića.

Imenica muškog roda "junoša" vuče korijen iz staroslovrenskog jezika i prema Rečniku Matice srpske koristi se za "mladića, obično sklonog zanosu i preterivanju".

alt

Ministar Haris Vranić nije dakle uvrijedio Zahiragića tretirajući ga kao junošu, dapače, upotrijebio je vrlo tačan i precizan termin. Kao mlad čovjek koji je u djetinjstvu bio "sklon zanosu" (ubadanje školskog druga nožem) i kojeg u političkom životu "krase" mladost, zanos i pretjerivanje (skupštinske svađe i polemike, ratoborni videoklipovi...) Haris Zahiragić je egzemplaran primjerak onoga što se obično naziva "junošom".

Šta je osim oskudnog obrazovanja, diskutabilnog odgoja i odsustva stida zbog toga, moglo navesti Harisa Zahiragića da "zahatari" ministru Vraniću i umalo ga, uzvraćajući istom mjerom, koristeći "životinjske epitete" nazove "govedom".

Nije isključeno da je do tog brzopletog zaključka došao iz razloga što njegove stranačke kolege, što javno, što u kuloarima, jedni druge godinama čašćavaju "životinjskim epitetima" i posprdnim nadimcima.

U SDA-ovskom životinjskoj farmi tako se Asima Sarajlića (donedavno "prvog do Bakira") od milja naziva "Bravče", bivši federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan je poznatiji kao "Šilježe", dok se ministra Edina Ramića, zaduženog za povratak izbjeglica, zbog nekoliko afera sa nabavkom stoke za povratnike stranačke kolege "ispotiha" zovu "Edo Junica".

U jednoj od tih afera Ramić je poslovao sa jedno vrijeme omiljenim mesarom familije Izetbegović Murisom Mujanovićem, u poslovnim krugovima nazvanim "Muris Krava".

Nakon međunarodnog skandala prilikom izvoza problematičnog junećeg mesa u Tursku (posao čiju mu je koordinaciju povjerio Izetbegović ) Mujanović se distancira od SDA, doktorira na Kirminalističkom fakultetu i postaje uvažen i utjecajan član Stranke naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Zaključak: ministar Haris Vranić nije uvrijedio zastupnika Harisa Zahiragića, a hoće li njegove stranačke kolege svom "junoši" prišiti kakav "životinjski" problem, to je već dio unutarstranačkih fraksijskih borbi"!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...