ISPRAVKA: Ne kreće rat - na granici s Ukrajinom idu i pripadnici specijalnih snaga poznatih kao "Spetsnaz"...

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba prvobitni nasolov ovog teksta je dobio ocjenu klikbejt i dezinformacija, zbog čega je i promjenjen.
Na osnovu prvobitnog naslova moglo se zaključiti da je počeo rat izemđu Ukrajine i Rusije, iako to nije slučaj.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2022  14. Feb. 2022

  • 5

U jeku sve većih tenzija i naznaka da će Rusija u narednom periodu zaista izvršiti invaziju na Ukrajinu, stanovnici graničnog područja na društvenim mrežama podijelili su priče o dešavanjima na granici i jasno poručili - naši najbliži su pozvani u rat. U međuvremenu, Rusija je uputila trupe, oružje i tenkove ka ukrajinskoj granici, s obzirom na to da su mirovni pregovori u Ženevi prakično propali.

Novinar Radio Slobodne Evrope Mark Krutov uradio je s kolegama veliku istraživačku analizu objava na ruskim društvenim mrežama vezanih za kretanje ruskih snaga s istoka na zapad, u sklopu kog je i razgovarao s nekima od ruskih vojnika i članova njihovih porodica.

Iako se u objavama ne navodi da li je već došla naredba za pokretanje invazije, daju neke prilično konkretne naznake da se takav scenario intenzivno priprema i da to misle i brojni vojnici.

U mnogim objavama prijatelji i rodbina ruskih vojnika pišu o njihovom slanju "na zadatak" ili "na obuku", uglavnom u Bjelorusiju, čiji je predsjednik Aleksandar Lukašenko odani Putinov saveznik.

"Moj muž je također otišao u Belorusiju 7. januara", napisala je jedna Ruskinja na društvenim mrežama, a u razgovoru za RSE rekla je da je njen suprug napustio regiju Zabajkalje na ruskom Dalekom istoku i da se sada nalazi u Brestu, blizu bjeloruske granice s Poljskom, kao i da mu je za taj put trebalo 11 dana.

Druga žena, iz Vladivostoka na Dalekom istoku, komentarisala je snimak objavljen na društvenim mrežama u kojoj kaže da je njen partner, vojnik ruske 155. mornaričke pješadijske brigade - otišao "ne na obuku", sugerišući time da je u potencijalnoj borbenoj misiji. Kad je kontaktirala novinarka Radio Slobodne Evrope, rekla je da joj partnera šalju "u Ukrajinu", ne pojašnjavajući kako to zna.

Na granicu s Ukrajinom idu i pripadnici 14. brigade ruskih specijalnih snaga, poznatih kao Spetsnaz, kao i vojne policije koja je, kako Krutov objašnjava, potrebna za kontroliranje okupiranih teritorija.

Prema američkim i ukrajinskim procjenama, u blizini Ukrajine već se nalazi oko 100 hiljada ruskih vojnika, a taj bi se broj u slučaju napada mogao povećati na 175 hiljada, prema američkom obavještajnom izvještaju objavljenom u decembru. Osim toga, prema nedavnom izvještaju ukrajinskog ministarstva odbrane, u okupiranom Donbasu se nalazi oko 35 hiljada ruskih separatista, ali i tri hiljade ruskih vojnika.

Mirovni pregovori u zastoju - ruski brodovi, tenkovi i trupe kreću ka Ukrajini

Rusija je još prošlog mejseca proslala trupe na područje u blizini granice sa Ukrajinom, ali najavila i pomorske vježbe. Prema pisanju brojnih svjetskih medija, Moskva proširuje svoje pripreme za potencijalni napad na Ukrajinu jer su mirovni pregovori zapali u ćorsokak.

Šest ruskih desantnih brodova sposobnih da nose glavne borbene tenkove, trupe i druga vojna vozila putovalo je kroz La Manche na putu ka Mediteranu prošle sedmice. Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da Rusija angažuje plaćenike i snabdjeva svoje snage u oblastima Donjecka i Luganska gorivom, tenkovima i samohodnom artiljerijom u pripremi za potencijalno pojačanje borbi.

Velike vojne snage, uključujući balističke rakete kratkog dometa Iskander, elitne trupe specijalaca i protivvazdušne baterije, stigle su u Bjelorusiju iz istočnog vojnog okruga Rusije, što je izvanredno raspoređivanje za koje zapadni zvaničnici i analitičari kažu da bi moglo omogućiti Moskvi da ugrozi Kijev i Ukrajinu.

Amerika zabrinuta, Putin ne odstupa

"Ono što nas brine je ta slika gomilanja 100.000 vojnika duž ukrajinskih granica u kombinaciji sa premještanjem snaga u Bjelorusiju tokom vikenda. Ovi brojevi su, naravno, iznad onoga što bismo očekivali u pogledu normalne vježbe", rekao je zvaničnik State Departmenta.

Američki predsjednik Joseph Biden je prošle sedmice istakao da Putin možda još uvijek nema jasan plan napada, ali da je gomilanje vojnika i oružja jasan znak da se nešto priprema.

Neuspjeli pregovori

Diplomatski napori prošle sedmice bili su neuspješni. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je razgovore sa američkim državnim sekretarom Anthonyem Blinkenom "iskrenim i sadržajnim", ali nikakav konkretan zaključaj nije donesen tom prilikom.

"Ne mogu da kažem da li smo na dobrom putu ili ne. Shvatit ćemo to kada dobijemo američki odgovor na papiru na sve stavke naših prijedloga", rekao je Lavrov novinarima u Ženevi.

Vojna podrška

Kako se jačanje Rusije bliži kraju, SAD i evropske zemlje su pojačale vojnu podršku Ukrajini. Velika Britanija je prošle sedmice poslala više od 2.000 lansera NLAV (lako protivtenkovsko oružje sljedeće generacije) i rasporedila oko 30 vojnika iz novog puka rendžera kao trenere.

Estonija je saopćila da će obezbijediti protivtenkovske rakete Javelin, dok će Litvanija i Latvija poslati protivzračne rakete Stinger. Holandija je također izjavila da će biti spremna pružiti odbrambeno oružje Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...