TAKO JE GOVORIO AKI: Rahimovski je u intervjuu za "SB" 2015. otkrio kako se iz Skoplja preselio u Zagreb, ali i zašto je Sarajevo "Parnom valjku" bilo važno već na startu karijere

"A znate li da je prva promocija albuma 'Dođite na show', koji je objavljen u prvom mjesecu 1976, održana baš u Domu mladih u Sarajevu?"

  • Jeste li znali

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 1

U subotu je preminuo Aki Rahimovski, pjevač Parnog valjka iz Zagreba, a ovu vijest objavili su gotovo svi regionalni mediji.

Rođen je u Nišu 1955, ali je odrastao u Skoplju. U novembru 2015. govorio nam je i o tome kako je doselio u Zagreb.

Za njegovu selidbu iz Skoplja bio je zaslužan menadžer zagrebačke grupe 220 Vladimir Mihaljek Miha, koji je te 1975. upravo prekinuo saradnju sa Bijelim dugmetom i gledao Akija na BOOM festivalu u Zagrebu, gdje je Aki nastupao sa grupom Tor.

"Tada su me primijetili Husein Hasanefendić Hus i ostali članovi grupe 220, koju je Mihaljek vodio. Valjak još uvijek nije postojao. Dakle, zahvaljujući Mihaljeku ja sam doveden ili priveden u Zagreb. U Skoplju sam radio sa tri benda, ali nažalost ne postoji nijedan studijski snimak. Na Radio Skoplju nisu imali sluha za taj naš rad. I odlučio sam: idem, zašto da ne! U biti, ja sam 1975. došao u grupu 220. A onda je Mihaljek dečkima iz grupe rekao: 'Gle'ajte... Čovjek je došao iz Skoplja, profesionalac je i živi od toga.' Grupa 220 je imala svoj renome, njihova glazba bila je i neka vrsta zabave i hobija, i nisu bili spremni na jedan profesionalan odnos. Kad uđete u taj posao nema više povratka, postajete žrtva biznisa u kojem sudjelujete. I tako smo ostali samo Hus i ja, pa je nastao Parni valjak", rekao nam je Rahimovski.

Dakle: Hasanefendić, Rahimovski, Pađen, Miksić Fuma i Antonioli. Prva postava Valjka, a kao da nabrajamo sastav, recimo, Intera. "A gdje je Darko Pančev? Ha, ha, ha... On je igrao u Interu. A petorka koju ste nabrojali je prva, originalna postava Parnog valjka. Od toga je sve krenulo. Prvi singl 'Ja sam Parni valjak' objavili smo u Beogradu, za PGP RTB, a onda i prvi album 'Dođite na show' 1976. godine", govorio je Aki u intervjuu Slobodnoj Bosni prije nešto više od šest godina..

I odmah hit: Prevela me mala žednog preko vode. "Da, bio je to naš prvi veliki hit. Napisao ga je Hus. Ma svi smo mi tada bili željni svirke. Htjeli smo nastupati i osvajati publiku. Imali smo tu sreću da smo odmah u startu krenuli na turneju, na kojoj je YU grupa slavila pet godina svog postojanja, a mi smo svirali kao predgrupa, od Ljubljane do Skoplja. Bilo je super, a onda smo se spustili na zemlju i počeli raditi. Valjalo je zadržati status koji smo tada imali. Prva promocija albuma 'Dođite na show', koji je objavljen u prvom mjesecu 1976, održana je u Domu mladih u Sarajevu."

(S. B./D. B.)      

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...