DENIZ ZVIZDIĆ O OBRAZOVANJU: "Fokusirani smo na formu, a nismo na suštinu; BiH još uvijek spada..."

(...) u srednje razvijene države i kada je u pitanju obrazovanje i uspjeh naših učenika na takvim testovima, on nije na zadovoljavajućem nivou."

  • Društvo

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na otvaranju Konferencije “Quo Vadis, Academia?”, koju je Homework HUB, prvi univerzitetski HUB u BiH, organizirao povodom Međunarodnog dana obrazovanja, kazao da nam treba jedinstveno i cjelovito obrazovanje na nivou države, koje će biti u potpunosti usklađeno s evropskim i svjetskim standardima.

Zvizdić je, između ostalog, naveo da obrazovanje mora biti u fokusu globalne zajednice, i regionalne i domaće i zbog činjenice da nikada nismo "imali više obrazovanih ljudi, a nikada manje znanja".

"Dakle, ne može se stavljati jednakost između obrazovanja i znanja, jer obrazovanje i znanje nisu isto. Želim da kažem da smo se fokusirali na puko memoriziranje činjenica i podataka, ali ne i na kritičko razmišljanje", istaknuo je Zvizdić.

Tražimo, dodao je on, da nam učenici i studenti izgovaraju napamet lekcije, definicije, ali ne tražimo razumijevanje istih. Roditelji žele najbolje ocjene za svoju djecu, a ne pitaju se da li su djeca osposobljena za život u 21. stoljeću.

"Fokusirani smo na formu, a nismo na suštinu", naglašava Zvizdić.

Da bi se uspješno nosili sa svim izazovima trebaju nam, smatra on, potentni i kapacitirani mladi ljudi kao budući lideri i donosioci odluka.

"Obrazovanje ne znači samo privremene individualne ocjene, stečene diplome i društveni status po završenom ciklusu obrazovanja. Obrazovanje je nešto puno šire. Obrazovanje, ako je kvalitetno, obezbjeđuje svijetlu i prosperitetnu budućnost čitavom društvu. Ako pogledajte najuspješnije nacije svijeta, vidjet ćete da su to nacije s najboljim sistemom obrazovanja. Učenici iz tih država ostvaruju uvijek najbolje rezultate na PISA testovima", kazao je Zvizdić.

Nažalost, dodao je on, BiH još uvijek spada u srednje razvijene države i kada je u pitanju obrazovanje i uspjeh naših učenika na takvim testovima, on nije na zadovoljavajućem nivou.

"Međutim, siguran sam da BiH ima potencijal za rast, razvoj i napredak. Zamislite kakve bismo tek uspjehe ostvarivali kada bismo imali bolji obrazovni sistem u BiH! Kada bismo, naprimjer, imali državno ministarstvo obrazovanja. Kada ne bismo imali dvije škole pod jednim krovom. Kada bismo imali jedinstvene udžbenike na teritoriji cijele BiH. Tada bi naši ukupni rezultati u obrazovanju bili mnogo bolji", smatra Zvizdić.

Istaknuo je da jedna od ključnih poruka koju želi poslati s ovog mjesta je da BiH mora imati ministarstvo obrazovanja na nivou BiH, navodi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...