NAPRAVLJEN OD ZLATA, PORIJEKLOM IZ AFRIKE: Novčić kralja Henrija III prodat za NEVJEROVATAN IZNOS

Izuzetno rijedak primjerak zlatnog novčića koji je našao kolekcionar u polju engleske grofovije Devon prodat je na aukciji za 648.000 funti (772.000 eura).

  • Jeste li znali

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 0

Kovanicu kralja Henrija Trećeg iskovao je William iz Gloucestera 1257. godine i to od zlata koje je donijeto iz Sjeverne Afrike, prenio je "Devon live".

U nedjelju uvečer, novčić se našao na aukciji u aukcijskoj kući Spink, gdje je prodat za 772.000 eura.

alt

Prvobitno je procijenjeno da bi sretni pronalazač, koji je našao kovanicu na imanju u Hemyocku, mogao da zaradi između 200.000 i 400.000 funti.

Zna se da postoji osam takvih kovanica i većina je u muzejima.

Pronalazač, koji je išao sa metalnim detektorom po polju prvi put poslije 10 godina, kada je našao novčić, rekao je da je zlatnik našao u napuštenom polju i da je lako moglo da se desi da nikada ne bude pronađen.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...