STANKOVIĆ-VUKASANOVIĆ UVJERENO: "Na djelu Krivokapićev puzajući državni udar"

(...) jer pravi skandale čime “udara na institucije sistema."

  • Regija

  • 27. Jan. 2022  27. Jan. 2022

  • 0

Svaki ugovor, pa i Temeljni sa Crkvom Srbije, ako je suprotan Ustavu i zakonima Crne Gore i urušava njen građanski i sekularni koncept, je “ništavan pravni posao”, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković u emisiji “Znam da znaš” Gradske televizije.

Komentarišući jučerašnju najavu premijera Zdravka Krivokapića da je sve spremno za potpisivanje tog ugovora, kao i odlazak potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u Beograd kod patrijarha Porfirija, ona je poručila da će uslijediti tužba za njegovo poništenje “jer se vrijeđa pravni poredak, opći javni interes i principi javnog morala”.

“Potpisivanje Temeljnog ugovora uvelo bi Krivokapića i sve učesnike, ne samo u političku, nego i u krivično-pravnu odgovornost. Ovo je klasična zloupotreba pozicije na kojoj se premijer nalazi, a u sublimaciji s političkom, krivična odgovornost je za veleizdaju interesa Crne Gore”, saopćila je poslanica SDP-a.

Dodaje kako ne zna razlog Abazovićevog susreta sa Porfirijem, ali i da “SDP neće kalkulisati sa odlukama suprotnim interesima Crne Gore i da će se one donositi u Podgorici, a ne u Beogradu”.

Vuksanović-Stanković ističe da SDP nije protiv potpisivanja pomenutog ugovora sa Crkvom Srbije, ali onog “u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, njenim građanskim i sekularnim karakterom”, i kojim će se obezbijediti ravnopravnost svih vjerskih zajednica – uključujući i vjernike Crnogorske pravoslavne crkve.

Podsjetila je da je SDP prva inicirala smjenu aktuelne Vlade, a da nova izvršna vlast mora imati jasne ciljeve i prioritete.

“To nijesu pitanja koja dijele crnogorsko društvo: Temeljni ugovor, popis i sve što iritira javnost, već odblokiranje procesa EU integracija za koje je potrebna većina u parlamentu da bi izglasala novog Vrhovnog državnog tužioca, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika”, kazala je ona.

Smatra kako bi potenciranje osjetljivih pitanja moglo dovesti do sukoba među građanima.

Nije vrijeme za popis

Jedno od takvih pitanja je, kaže, i popis.

“Međunarodna zajednica je jasno podvukla da sada nema govora o toj temi. Ako je zakon u suprotnosti sa interesima države, SDP ga neće glasati”, navela je ona komentarišući što je Zakon o popisu, od jučer, u skupštinskoj proceduri.

Smatra da je otkazivanje zvanične posjete šefa diplomatije Đorđa Radulovića Sjevernoj Makedoniji “srozavanje političkog i ličnog dostojanstva” premijera i Vlade.

“Ono što je najvažnije i najtragičnije je da urušavaju dostojanstvo države Crne Gore. Ne mogu reći njihove, jer se neko ko voli ovu državu ne ponaša kao odlazeći premijer Krivokapić. To je vrsta diplomatskog skandala na račun Crne Gore – i nije prvi slučaj”, istakla je poslanica SDP-a. Podsjetila je kako je Krivokapić svojevremeno čestitao neustavni dan entiteta BiH, Republike Srpske “koja je nastala na genocidu”, te na način dočeka u Beogradu, tokom prve zvanične posjete.

Poslanica SDP-a smatra da su takvi skandali prava ilustracija da su aktuelnoj vlasti bitne samo fotelje, te da su zbog toga spremni da “uruše čast i obraz države”. Smatra posebno neprimjerenim da Krivokapić tako nešto uradi iako je univerzitetski profesor.

Krivokapić sam protiv sebe

Kada je riječ o smjenama u vrhu ministarstava koje Krivokapić sprovodi od početka sedmice, smatra još jednim revanšističkim potezima prema neistomišljenicima i protiv interesa Crne Gore – što je, dodaje, praksa aktuelne Vlade od njenog formiranja. Ona podsjeća da na smjenu svih direktora osnovnih škola, te da je SDP ranije ukazivala da pojedini “ne rade posao kako treba”, ali da se to ne može reći baš za sve koji su tada smijenjeni. Na isti način, dodaje, sprovodila su se i nova imenovanja u zdravstvenom sektoru.

Vuksanović-Stanković smatra da je Krivokapić svim potezima – uključujući i preuzimanje nadležnost ministra pravde i manjinskih prava, iako nije pravnik – pokazao da je “sam protiv sebe” i da će ovakvim potezima “sam sebe uhapsiti”.

“Ovakvim potezima toliko zloouptrebljava svoju poziciju i urušava Ustav, da će na kraju krivično i politički snositi odgovornost za ono što radi. Sve koji su radili protiv interesa Crne Gore – njemu, ministarkama odbrane Oliveri Injac, zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić – imunite štiti još koji dan, ali nakon toga više neće. Oni su radili protiv Ustava i zakona, na urušavanju nacionalnih interesa Crne Gore, a postupajući po naredbama zvanične Srbije. A to se zove veleizdaja i za to se politički i krivično odgovara”, navela je ona.

Glupost i bezobrazluk

Tumačeći izjave i Krivokapića i Abazovića da je “na djelu državni udar”, ona precizira da se “svaki rad državnih organa van njenih ovlašćenja može smatrati državnim udarom” – bez obzira da li je riječ o Vladi, Skupštini ili nekoj drugoj instituciji. Ona smatra da je na djelu “Krivokapićev puzajući državni udar,” jer pravi skandale čime “udara na institucije sistema”.

Kad je riječ o protestima, podržava takav način izražavanja volje građana, iako se ne slaže sa stavovima onih koji sad protestuju – “naročito sa izlivima mržnje, šovinizma prema manjinama i Crnogorcima”. No dodaje kako lično zna one koji su 30. augusta 2020. “glasali za promjene” i koji su vjernici SPC-a, a koji su zgroženi onime što se 5. septembra prošle godine dešavalo na Cetinju. Smatra za “glupost i bezobrazluk” ministarke zdravlja Borovinić-Bojović da poziva na proteste na kojima se krše epidemijske mjere i najavljuje da će doći, a zatim se ne pojavi, već da usmenu podršku.

“Potpuno razumijem građane koji su glasali za promjene. Da je prethodni režim bio i najsavršeniji, red je da se nešto promijeni nakon 30 godina i da nam to pokaže – da li može biti bolje ili 100 puta gore, kao što je sada”, dodala je ona.

Govor ministarke Bartić na protestima, gdje je i lično prozvana, Vukasnović-Stanković doživljava kao “posljedicu djelovanja i izvršavanja zadataka zvaničnog Beograda, u cilju zaokruživanja 'srpskog sveta'”. Smatra da je svaki potez koji je uradila sa pozicije ministarke, bio usmjeren protiv države koja ju je primila i dala državljanstvo, što je za svaku osudu, prezir i zabrinutost.

“Onakav govor mržnje je posljedica politike ‘srpskog sveta’ i djelovanja kleronacionalističke Vlade Crne Gore koja je na sceni od izbora do danas, a sve u službi zvaničnog Beograda sa ciljem zaokruživanja velikodržavnih projekata, koji nas vraćaju u 90-te godine. Ova Vlada je završila karijeru, ona odlazi 4. februara i izlaz iz krize su ili novi izbori ili manjinska Vlada”, dodala je ona, navodi Gradski.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...