ESCOBAR O ZAJEDNICI SRPSKIH OPŠTINA NA KOSOVU: "To je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese!"

Eskobar je u eksluzivnom intervjuu za "Reporteri" rekao da se Vlada Kosova obavezala da će imati Zajednicu srpskih opština.

  • Regija

  • 27. Jan. 2022  27. Jan. 2022

  • 1

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da se Vlada Kosova obavezala da će imati Zajednicu srpskih opština i da SAD očekuju da Кosovo i Srbija ispoštuju prethodne obaveze. Naveo je i da SAD pozivaju Vladu Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda i izvrši uknjižbu zemljišta na manastir Visoki Dečani, prenosi Reporteri.

Eskobar je u eksluzivnom intervjuu za Reporteri rekao da se Vlada Kosova obavezala da će imati Zajednicu srpskih opština.

"Sjedinjene Američke Države ne diktiraju i neće diktirati šta ovo Udruženje treba da radi ili koje treba da budu njegove nadležnosti; ovo je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese. Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo vladu Kosova da pažljivo razmotri ove modele", rekao je Eskobar.

Na pitanje da li očekuje da će Kosovo ispuniti zahtjev državnog sekretara Antonyja Blinkena i sprovesti odluku Ustavnog suda iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Escobar je naveo da je stav SAD bio jasan i uporan.

"U ovom slučaju se radi o vladavini zakona, a ne o etničkoj, političkoj ili vjerskoj pripadnosti. I dalje pozivamo Vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i uknjiži zemljište. Kurtijeva vlada je izabrana na osnovu platforme usmjerene na jačanje vladavine prava. Poštovanje sudskih odluka nije stvar koju neko bira i svakako nije stvar pregovora, kreiranja politike ili cjenkanja", poručio je Eskobar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...