PAKET POMOĆI GRAĐANIMA: Austrija zbog visokih računa svima daje 150, a najugroženijima 300 eura

U Austriji, kao i u mnogim drugim zemljama, cijena energije snažno je porasla posljednjih mjeseci.

  • Svijet

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 0

Austrijska vlada najavila je u petak paket pomoći građanima pogođenima snažnim rastom cijena energenata, pridruživši se brojnim evropskim zemljama koje pokušavaju ublažiti udar na budžete domaćinstava,  javlja novinska agencija HINA.

Gotovo sva domaćinstva u Austriji dobit će jednokratnu novčanu pomoć od 150 eura, izjavio je u petak kancelar Karl Nehammer u austrijskoj prijestolnici.

Posebno ranjivi će dobiti 300 eura

Približno 750.000 građana koji spadaju u kategoriju posebno ranjivih dobit će dvostruko veći iznos.

Pored toga, država je ove godine odlučila suspendirati paušal za zelenu struju, što će svakom domaćinstvu uštedjeti oko 100 eura, a prosječnoj komercijalnoj firmi oko 67.000 eura, objavila je vlada.

Snažan rast cijena energenata

"Paket pomoći ukupne vrijednosti 1.7 milijardi eura namijenjen je sprječavanju kriznih situacija", izjavio je ministar finansija Magnus Brunner.

U Austriji, kao i u mnogim drugim zemljama, cijena energije snažno je porasla posljednjih mjeseci.

U decembru su troškovi energije bili za 24 posto veći u usporedbi s istim mjesecom godine ranije. Lož ulje poskupjelo je 44 posto, a benzin 31 posto, podsjeća agencija dpa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...