KOLIKO NAS ZAPRAVO IMA: Hoće li popis stanovništva u BiH biti proveden sljedeće godine...

Bosna i Hercegovina je odavno izgubila tempo redovnog popisa pa tako nije ni bilo očekivano da će se u taj proces uklopiti 2021. godine kada su zemlje Evropske unije, ali i regije provele popise.

  • Društvo

  • 31. Jan. 2022  31. Jan. 2022

  • 3

Dinamikom kakvu imamo na pripremama za popis stanovništva, upitno je da li ćemo novu inventuru imati nakon deseto-godišnjeg ciklusa 2023. godine. Bosna i Hercegovina je odavno izgubila tempo redovnog popisa pa tako nije ni bilo očekivano da će se u taj proces uklopiti 2021. godine kada su zemlje Evropske unije, ali i regije provele popise.

Popis stanovništva koji je susjedna Hrvatska provela krajem prošle godine pokazao je da ova susjedna zemlja ima gotovo 10%, odnosno 400.000 stanovnika manje. Prošle godine popisano je i stanovništvo S. Makedonije koja je ostala bez 190.000 svojih građana. Srbija i Crna Gora popis su odgodile za ovu godinu zbog epidemiološke situacije. BiH još nema termin, a sudeći prema trenutnoj dinamici ne očekuje se da će sljedeće godine zaokružiti desetogodišnji ciklus.

Agencija za statistiku BiH

Što se tičee termina provođenja novog popisa stanovništva Agencija će postupiti u skladu sa članom 8. Zakona o statistici BiH u kojem se kaže: "kada to državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija ce koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava BiH, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH uključujući i Anekse 7.i 10. Sporazuma.

Još nije usvojen novi Zakon o popisu stanovništva. Vijeće ministara je tek krajem 2019. godine dao nalog državnoj Agenciji da pokrene aktivnosti na izradi zakona. Trenutno se, navode iz Agencije za statistiku, radi na usaglašavanju novog zakonskog rješenja koje je nakon izrade dostavljeno entitetskim zavodima na mišljenje.

Ognjen Igljić, glasnogovornik Zavoda za statistiku RS

"Stav Zavoda generalno jeste da se novi popis kao i Zakon radi prema pomenutoj EU legislativi i međunarodnim preporukama ali isto tako uz postovanje i uvažavanje ustavnih nadležnosti i uređenja RS i BiH kako se ne bi ponovile negativnsoti koje su pratile popis 2013."

Bez tri godine intenzivne pripreme nije moguće organizovati ovako složeno istraživanje, kažu demografi, a podsjećaju i na izreku popisne statistike u kojoj se kaže da pripreme za sljedeći popis počinju odmah po završetku prethodnog. Jasno je da to u BiH nije slučaj i to najviše jer se, pokazalo je prethodno iskustvo, u statistiku uplela politika. 2013.godine nije postojao politički dogovor o metodologiji, odnosno načinu objavljivanja rezultata.

Aleksandar Čavić, demograf

"Sam taj problem oko objavljivanja i publikovanja rezultata popisa stanovništva stvorio je jedan značajan element koji je uticao i na činjenicu da mi želimo pripremljen popis stanovništva, svakako to nismo imali 2021. Ali čini mi se i uopšte ne vidim naznake da će se to desiti u skorijoj budućnosti. Nama je popis potreban i smatram da popis ne može biti baziran na bilo čijoj političkoj volji,projekciji nekih željenih rezultata koji će biti utvrđeni popisom stanovništva."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...