MISICA NESTVARNE LJEPOTE I IZNIMNOG TALENTA ZA GLUMU: Preminula je poznata Mostarka Marija Belović

Marija je prije rata radila u Privrednoj banci Sarajevo u Mostaru. Početkom ratnih dešavanja izbjegla je u Nevesinje gdje je provela rat, a odmah kada je bilo moguće vratila se u rodni Mostar.

  • Hronika

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 0

U Mostaru je u 72. godini nakon kraće bolesti preminula bivša Miss Bosne i Hercegovine Marija Belović rođena Gigović, koja će ostati upamćena kao jedna od najljepših žena u historiji toga grada, a Mostarci su tvrdili da je jedna od ljepših žena na svijetu.

Smrt mostarske ljepotice koja je 1969. godine nosila titlu najljepše žene u Bosni i Hercegovini i prve pratilje Miss Jugoslavije potresla je mnoge u Hercegovini.

Na društvenim mrežama građani dijele fotografije i sjećanja na nestvarnu ljepotu zbog koje su Mostarci tvrdili da je ljepša od planetarno popularne Brigitte Bardot s kojom je imala velike sličnosti, prenosi televizija Hayat.

“Imala je nestavarnu ljepotu”,  “Nije joj bilo ravne ljepotice”, “Njezina je ljepota bila inspirativna”, samo su neki od komentara.

Pored što se u mladosti bavila manekenstvom smiješila joj se i glumačka karijera, te je ostvarila ulogu u filmu “19 djevojaka i mornar”, ali uprkos velikom interesu javnosti za njezinu ljepotu i talenat Marija je blještava svjetla pozornica napustila i okrenula se mirnom porodičnom životu.

Marija je bila prelijepa, slatka, mila, vječito dijete. Na mojim revijama samo su skandirali …Marija, Marija ..Mogla je postići veliki uspjeh, čak i na filmu. Ko ju je vidio nije je mogao nikad zaboraviti, ali ono naše mostarsko je prevladalo.. ‘šta će mi tamo nešto u svijetu, važno je šta kaže raja u Mostaru..’ Žao mi je, jer bila je zvijezda koja je zasijala, ali se sama ‘ugasila’…. – napisala je u jednom feljtonu poznata mostarska modna kreatorica Vesna Šunjić, poznata i kao dugogodišnja direktorica Modne konfekcije “Zlatka Vuković” iz Mostara.

Mostarska ljepotica Marija Belović rođene je Gigović 1950. godine u Mostaru, a sa 18 godina je krasila naslovnice renomiranih časopisa širom Jugoslavije uz poznatu tezu da je Mostar rezervat lijepih žena.

Među takvim je bila i priča u Zagrebačkoj Areni 1968. godine pod naslovom “Tri gracije” uz zanimljivu fotografiju na Partizanskom groblju na kojoj Mariji Belović s bočnih strana stoje Alma Šunje i Vera Stevanović.

Marija je prije rata radila u Privrednoj banci Sarajevo u Mostaru. Početkom ratnih dešavanja izbjegla je u Nevesinje gdje je provela rat, a odmah kada je bilo moguće vratila se u rodni Mostar. Bila sretno udata za Neđu Belovića i ima tri sina i unuke.

Sahrana će se održati u nedjelju 6. februara na Srpskom pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru, a sprovod polazi ispred mrtvačnice Bijeli Brijeg u 12 sati, gdje će porodica saučešće primati pola sata ranije uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...