ŠTA SE DEŠAVA SA PREGOVORIMA: Eichhorst bila kod Plenkovića, a sada ponovo dolazi u Sarajevo

Nedugo zatim predsjednik HDZ-a BiH također je u Zagrebu imao sastanak s Plenkovićem gdje su razgovarali o izbornoj reformi. Sastanci u Zagrebu mogli bi se tumačiti kao inicijativa Eichhorst da se izvrši dodatni pritisak na Čovića.

  • Politika

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 16

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) i medijatorica za izbornu reformu, trebala bi ponovo doći u Bosnu i Hercegovinu krajem iduće ili u sedmici iza, saznaje Klix.ba.

Krajem januara pregovori o izbornoj reformi u Neumu na inicijativu predstavnika SAD-a za izbornu reformu Matthewa Palmera i Eicchorst završeni su bez bilo kakve jasne naznake da je napravljen iskorak. Stavovi Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića nekoliko dana nakon propasti pregovora čine se nikad udaljeniji.

Uprkos tome, kako saznajemo, Eichhorst je odmah nakon neumskih pregovora otputovala u Zagreb i sastala se s premijerom Hrvatske Andrejom Plenković. Na istom sastanku sudjelovao je i savjetnik visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella. Izvjesno je da se razgovaralo o izbornoj reformi s obzirom na njen skorašnji povratak u BiH.

Nedugo zatim predsjednik HDZ-a BiH također je u Zagrebu imao sastanak s Plenkovićem gdje su razgovarali o izbornoj reformi. Sastanci u Zagrebu mogli bi se tumačiti kao inicijativa Eichhorst da se izvrši dodatni pritisak na Čovića, jer je, a što tvrde sve uključene strane, odbio prijedlog medijatora o izboru članova Predsjedništva, iako je bio veoma povoljan za HDZ.

Dva dana nakon završetka pregovora i sam Borrell se oglasio povodom političke situacije u BiH.

"Sada je hitno da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja komisije i napreduje na putu prema EU, u skladu s očekivanjima svih građana. S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija", naglasio je Borrell.

Dolazak Eichhorst i poruka Borrela signaliziraju da predstavnici EU nisu odustali od izborne reforme. Ipak s obzirom na megalomanske zahtjeve HDZ-a, nedavne izjave Dragana Čovića, stav Njemačke i Christiana Schmidta da će izbori biti održani u oktobru i bez dogovora, dolazak Eichhorst izgleda kao očajnički pokušaj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...