ODLAZEĆA MINISTRICA PROSVJETE, NAUKE, KULTURE I SPORTA CG: Ovo su sva (ne)djela Vesne Bratić

Univerzitetska profesorica Vesna iz Bileće koja je pod sumnjivim okolnostima dobila počasno državljanstvo Crne Gore, kao dobar đak uradila je domaći zadatak, koji joj je povjeren kad je stupala na ministarsku funkciju, za čistu peticu – uvela je kadrove „srpskog sveta“ na državni Univerzitet.

  • Regija

  • 06. Feb. 2022  06. Feb. 2022

  • 3

Odlazeća ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić se u prethodnih 14 mjeseci nije često pojavljivala u javnosti, ali kad god je to učinila dokazivala je otklon i prezir prema svemu crnogorskom.

Univerzitetska profesorica Vesna iz Bileće  koja je pod sumnjivim okolnostima dobila počasno državljanstvo Crne Gore, kao dobar đak uradila je domaći zadatak, koji joj je povjeren kad je stupala na ministarsku funkciju, za čistu peticu – uvela je kadrove „srpskog sveta“ na državni Univerzitet, u škole, crnogorske institucije kulture, sporta… I svi oni su bili učesnici ili podržavaoci litija. Urušila sve crnogorsko čega se dotakla.

Podnošene su inicijative za njenu smjenu, krivične prijave zbog nezakonite masovne smjene direktora škola, govora mržnje…

I nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića javnost s pravom očekuje da Bratić snosi posljedice za svu štetu koju je nanijela Crnoj Gori, piše CDM.me.

Sada već bivša ministarka „4 u 1“ i prije nego što je imenovana na tu funkciju iznosila je stavove, zbog kojih nikome ne bi palo napamet da je ima u svom timu.

U Crnoj Gori žene se nalaze vrlo često u onom položaju koji same izaberu”, kazala je na jednom Okruglom stolu, nakon čega je uslijedila burna reakcija crnogorske javnosti.

Za sebe je govorila da je „žena-četnik“, da bi se kasnije pravdala da je to bio sarkastičan potez, a da onaj ko to nije razumio je ili “izuzetno ograničen ili izuzetno zlonamjeran”.

Podsjećamo i da je izjavljivala da joj je baka pričala „da je za nju Crnogorac i Srbin bilo jedno te isto.“

Prema njenim riječima „slavili smo sto godina od smrti kralja Nikole”.

Zalagala se za povratak Njegoševe kapele na Lovćen!

A kad je stupila na ministarsku funkciju haos je napravila u sva četiri resora. Smijenila je oko 400 direktora (čak i mrtve) osnovnih i srednjih škola, iako je upozoravana da je to van svih zakonskih normi. Sada Ministarstvo zbog tih odluka gubi sporove, koje će ko zna koliko platiti građani…

Bratić je i pored izgubljenih sudskih sporova, nedavno na šest mjeseci produžila funkcije v. d. direktora u mnogim školama.

U institucije kulture za rukovodioce imenovani su čak i osnivači nacionalističkih Dveri.

Smjenivala je saradnike koji joj se zamjere, prijetila, vrijeđala poslanike…

Saznala je javnost i šta misli Bratić o manjinskim narodima. Nejasno je kojim povodom je Bratić nedavno išla u Beograd da na razgovor sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Poznato je i da su sistemi obrazovanja i kulture prethodnih decenija zapostavljani, te je time Vesni Bratić bio olakšan put da ih brže uruši. Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, univerzitetski profesori, nastavni kadar u školama, zaposleni u kulturi se nisu čuli… Ćutali su. A ćutanje se shvata kao odobravanje.

Sad je pred novom vladom i svim nadležnim institucijama prioriteni zadatak da obrazovni i kulturni sistem Crne Gore digne iz pepela.

Mišljenje mnogih da prvo što bi trebalo uraditi je oduzeti crnogorsko državljanstvo Vesni Bratić.

Svakako trebalo bi razmotriti i o tome da li Vesna Bratić, s obzirom na njeno činjenje u prethodnom periodu, treba da ostane raditi na Univerzitetu Crne Gore.

Koliko dugo i kako će teći sanacija štete koju je Vesna Bratić nanijela Crnoj Gori sada ne može niko tačno znati, ali s punim pravom javnost očekuje da Bratić odgovara za sva nepočinstva koja je za 14 mjeseci napravila.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...